Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Ersoy, yaz aylarında sıkça görülen ishallerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, "Kaynağını bilmediğiniz suları içmeyin, el hijyenine dikkat edin ve güvenli gıda hazırlama kurallarına uyun" dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi'nden Prof. Dr. Yasemin Ersoy, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 443 binden fazla çocuğun ishal nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatarak, ishalin önemini vurguladı. "Özellikle yaz aylarında sıcak havaların artışıyla birlikte güvenli olmayan gıdaların tüketimi, güvenli olmayan su kaynaklarının kullanımı ve seyahat ile ilişkili ishaller artmaktadır" dedi.

Yaz ishallerinin bakteriyel, viral veya parazitik nedenlerden kaynaklanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Ersoy, bu etkenlerin içme veya kullanma suyu ve gıdalara bulaşmasıyla ortaya çıktığını belirtti. Ayrıca, hasta kişilerin doğrudan ya da dolaylı yollarla, özellikle eller yoluyla diğer insanlara virüs bulaştırabileceğini, sıcak havalarda sağlıksız su birikintileri, iyi dezenfekte edilmemiş havuzlar ve kanalizasyon karışan denizlerin de risk taşıdığını söyledi.

Kayseri’de Motosiklet Hırsızı Suçüstü Yakalandı Kayseri’de Motosiklet Hırsızı Suçüstü Yakalandı

“Güvenli Gıda İçin 5 Anahtar”

Dünya Sağlık Örgütü'nün "sağlıklı gıda için 5 anahtar" önerisine dikkat çeken Prof. Dr. Ersoy, bu maddeleri şöyle sıraladı:

  1. Temizlik: Yemek öncesi ve hazırlık sırasında ellerin yıkanması, ortamın ve kullanılan malzemelerin temiz olması ve gıdaların hayvanların temasından korunması gereklidir.
  2. Çiğ ve Pişmiş Gıdaların Ayrılması: Çiğ et, tavuk, balık gibi gıdaların pişmiş gıdalardan ayrı tutulması, kullanılan malzemelerin de ayrı olması önemlidir.
  3. Doğru Pişirme: Et, tavuk, balık gibi gıdaların doğru şekilde pişirilmesi gereklidir. Büyük et parçalarının iç kısımlarının da yeterli sıcaklığa ulaşması sağlanmalıdır.
  4. Doğru Saklama: Gıdaların tüketilene kadar doğru sıcaklıklarda saklanması önemlidir. Pişirildikten sonra iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmamalı, 5 derece altında saklanmalı ve gerektiğinde tekrar 60 derece üzerinde ısıtılmalıdır.
  5. Güvenli Su ve Gıdalar Kullanımı: Sebze ve meyvelerin temiz su ile yıkanması, bozulmuş veya çürük kısımların temizlenmesi gereklidir.
Kaynak: iha