"Türkiye Dokuma Atlası" projesi, Türkiye'deki yedi coğrafi bölgeye ait geleneksel el dokumalarının geçmiş ve günümüzdeki durumlarının tespiti, detaylı incelenmesi, kimliklendirilmesi ve kataloglanması yapılarak dokuma kültürünün korunması ve aslına uygun yaşatılmasını hedefliyor.

Ayrıca, kaybolmaya yüz tutan geleneksel dokuma kültürünün korunarak yaşatılması ve zengin kültürel birikimin gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan projeyle küreselleşen dünyada, yerel kültürlerin korunarak yaşatılması ve evrensel kültürle buluşturulması amaçlanıyor.

Türkiye Dokuma Atlası projesinin kapsamını; "Saray Dokumaları" ve "Anadolu Dokumaları" başlıkları altında, Türkiye'de tarihsel süreçte üretilen ve günümüzde üretimi devam eden yöresel dokumalardan "Mekikli Dokuma" adı verilen kumaş dokumacılığı oluşturuyor.

Bakan Murat Kurum’a “Kül Dağı” Daveti: CHP’li Karasu Sivas’taki Çevre Felaketine Dikkat Çekti Bakan Murat Kurum’a “Kül Dağı” Daveti: CHP’li Karasu Sivas’taki Çevre Felaketine Dikkat Çekti

Proje kapsamında 55 dokumaya ait 141 örnek kimliklendirildi. Anadolu Dokumaları'nın kapsamı; "Coğrafi İşaretli Dokumalar", "Yöresel Dokumalar" ve "Ulusal Dokumalar" başlıklarıyla belirlendi. Proje kapsamında coğrafi işaret alan dokumaların aslına uygun olarak üretilmesi, coğrafi işaret alması uygun görülen dokumaların da kimliklendirme ve analiz çalışmalarına rehberlik edilmesi öngörülüyor.

Türkiye Dokuma Atlası'nda yer alan dokumalar arasında Ankara Olgunlaşama Enstitüsünde dokunan Ankara Sofu, Erzurum Olgunlaşma Enstitüsünde dokunan Ehram dokuma, Muğla Olgunlaşma Enstitüsünde dokunan Dastar dokuma, Antalya Olgunlaşma Enstitüsünde dokunan Gılamık dokuma, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsünde dokunan Keşan dokuma, Adana Olgunlaşma Enstitüsünde dokunan Aladağ dokuma ve İzmir Olgunlaşma Enstitüsünde dokunan Keyfiye dokuma örnekleri yer alıyor.

(HABER MERKEZİ)

Editör: Memleket Sivas Gazetesi