Kızılırmak mahallesi İmaret Sokak’ta mahalle sakinleri kaçak define kazısı yapanlardan şikayetçi. Kızılırmak Mahallesi 4. Sokakta son bir hafta içerisinde 3 kez kaçak kazı yapıldığı iddiası mahalleyi karıştırdı. 4. Sokakta bulunan eski evlerin çevresinde ve boş arsada 1 haftadır kazı yapan kaçak defineciler, mahalleyi adeta köstebek yuvasına çevirdi.

EVİMİZİ BAŞIMIZA YIKACAKLAR

Mahalle sakinlerinden Bilal Emlik, “son bir haftada 3 kez kaçak kazı yaptılar.  Bu kazıları kim yapıyor bilmiyoruz. Annemin evi de burada bulunuyor ve hemen arka bahçesinde kazı yapılmış. Burada ki evler zaten eski. Evlere zarar verilmesinden korkuyoruz” dedi.

KAÇAK KAZININ CEZASI YÜKSEK

Kaçak veya izinsiz olarak kazı yapılması veya define aramanın cezaları da bir hayli yüksek. Kültür varlıkları bulmak amacıyla, izinsiz olarak kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Ancak, kazı veya sondajın yapıldığı yerin, sit alanı veya bu Kanuna göre korunması gerekli başka bir yer olmaması halinde, verilecek cezanın üçte biri indirilir.
İzinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu fiillerin yurt dışına kültür varlıklarını kaçırma amacıyla veya kültür varlıklarının korunmasında görevli kişiler tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza iki katına kadar artırılır