MEHMET TIRPAN

Kızılay Şube Başkanı Mustafa Sarılar, 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunarak kan bağışçılarına çağrıda bulundu.

Pandemi döneminde insanların yaşadıkları bulaş riski tedirginliğinden dolayı kan bağışlarının ciddi derecede azaldığını, salgının bitmesi ile birlikte de bağışçıların kan vermeye başladığını aktaran Şube Başkanı Mustafa Sarılar, “Kan bağışı konusunda daha duyarlı olmamız gerekiyor. Özellikle kadın bağışçılarımızın bu işe daha çok önem vermelerini rica ediyorum. Aldığımız 100 ünite kanın 85’ini erkeklerden, 15’ini ise kadınlarda alıyoruz. Kadın hemşerilerim bu konuda biraz daha duyarlılık gösterirse minnettar oluruz. Kan bağışçımızın sayısı ne kadar fazla artarsa o kadar fazla insana kan bağışında bulunmuş oluruz.” dedi.

Türkiye’deki kan ihtiyacının yüzde 95’ini Kızılay karşıladığının altını çizen Başkan Sarılar, “Allah korusun belki hepimizin bir gün kana ihtiyacı olabilir. Bu sebeple bağışçılarımızın sayısının artmasını istiyoruz. Kan vermek sağlık ve sıhhattir. Hacamat olarak da değerlendirilebilir. Çünkü sürekli kendini yenileyen kanın fazlasını vermek vücudu daha sağlıklı hale getirdiği tüm bilim insanları tarafından açıklamıştır. Pandemi araya girince bu süreçten sonra çok ciddi düşüşler yaşadık. Sivas olarak o süreçte kan bağışına dikkat çekmek adına kamu kurum ve kuruluşlarında kan verme yönünde girişimde bulunduk ve ciddi bir talep gördük. Bu süreçte kan stoklarımızda ciddi bir azalma söz konusu oldu. Bu durum sadece Sivas için tüm iller için aynı idi. Halen stoklarımızı yeterince tamamlamış değiliz. Bu sebeple bağışçılarımızı Kongre Müzesi Bahçesindeki kan alma birimimize kan vermek üzere davet ediyoruz. Kan alma birimimizin vatandaşların yürüyüş güzergahında olası da hem kan bağışçılarımızın dikkatini çekti hem de Kızılay’ı aylık 45-50 bin TL civarında bir giderden kurtardı. Kan almak üzere Sivas’a gelen tırların maliyeti vardı. Kızılay’da bu maliyetten kurtarmış oldu. Aynı zamanda kent meydana gelen kan alma tırı görüntü kirliğide oluşturuyordu. Bunu da bertaraf etmiş olduk.” ifadelerini kullandı.