HANİFE KANAT

10-16 Mayıs Engelliler Haftası vesilesi ile engelli bireylerimiz için başka insanlar ve koşullardan tarafından oluşturulan engellerin olmadığı bir hayat diliyoruz. Sivas Bedensel, Zihinsel Engelli ve Engelli Aileleri Yardımlaşma, Dayanışma Derneği Başkanı Halil Geçkil yaptıkları çalışmalardan ve engelli bireylerimizin yaşadığı zorluklardan bahsetti.

Sivas’ta tüm engelli bireylere ulaşmaya ve dokunmaya çalıştıklarını belirten Geçkil; “Sivas genelinde derneğimize yaklaşık olarak 21 bin engelli kaydı bulunmakta. Derneğimize kayıtlı ve gönüllü olarak destek veren 2675 üyemiz mevcut. Bizlere destek veren üyelerimizle beraber dirsek dirseğe elimizden geldiğince engelli kardeşlerimize destek olmaya çalışıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Dernek olarak yaptıkları faaliyetlerden bahseden Geçkil; “Dernek olarak yaklaşık 7 yıldır faaliyet göstermekteyiz. Sivas’ta yaşayan engelli bireylerimizin ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile hareket ediyoruz. Derneğimizin kuruluğu günden bugüne 2243 adet tekerlekli sandalye, 78 adet akülü araç, gıda yardımı ve çek yardımı gibi desteklerde bulunduk, çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Engelli bireylerimizin topluma kazandırılması konusunda topluma çok büyük bir görev düştüğünün altını çizen Geçkil; “Engelli kardeşlerimizin topluma kazandırılması için daha çok sosyal aktivite yapılmalı ve engelli kardeşlerimizle sık sık bir araya gelinmeli, engelli bireylerin ailelerinin kendilerini yalnız hissetmemesi açısından daha fazla yan yana olunmalı. Seminerler düzenlenmeli, çocuğunu yitirmiş ailelerin yanında olunmalı. Bunların yanında bir de engelli bireylerimizin sosyal hayata ayak uydurabilmesi için, yaya geçitlerinin ve kaldırımlarının engelli kardeşlerimize göre uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarının engelli erişebilirlik düzeyine getirilmesi ve alışveriş yerlerinin özel kardeşlerimize düzenli hale getirilmesi hayatlarını daha da kolaylaştıracaktır.”şeklinde konuştu.

2 yıldır pandemiden dolayı 10-16 Mayıs Engelliler Haftası'nda aktivite yapamadıklarını ama bu sene engelli bireyler ile bir araya gelip çok güzel bir faaliyet yapacaklarını aktaran Geçkil; “Özel kardeşlerimizin hem ihtiyaçlarını giderebilmek hem de 2 yıllık pandemi stresini atmalarını sağlamak amacı ile 14 Mayıs'ta Elit Kırbahçesi'nde saat 13:30’da başlayacak bir etkinlik düzenleyeceğiz. Etkinliğimize Sanatçı Pınar Dağdelen, Özel Folklor Ekibi, Taner Günaydınoğlu ve Abuzer Akpolat katılacak. Etkinliğimizde özel kardeşlerimizinde gösterileri yer alacak.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.