HANİFE KANAT

Yaz aylarının gelmesi ile beraber bisiklet kiralama noktalarına ve bisikletçilere rağbet arttı. Ancak şehrin içerisinde bisiklet yolu olmamasından dolayı vatandaşlar bisiklete binmeye çekiniyor. Sivas’ta bisikletçilik yapan Ahmet Kütükçü durum ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bisiklet kiralama hizmetide veren Kütükçü; “Bisikletlerimizi 24 saat süre ile 35 TL’ye kiraya veriyoruz. Kiraladığımız bisikletle için kimlik bilgisi alıp sözleşme yapıyoruz. Genelde öğrencilerimiz tarafından talep görüyor bisikletlerimiz. Ancak yazın gelmesi ile beraber ilimize gelen gurbetçilerimizde kiralık bisikletlere yöneldi ve genelde bisiklet kiralamayı tercih ediyorlar.” açıklamasını yaptı.

Şehir içerisinde bisiklet yolu olmamasının işlerini etkilediğini belirten Kütükçü; “Şehrin içerisinde bisiklet yolu olması gerekiyor. Karayolları trafik kanunuda bisiklet yolu olma zorunluluğu var zaten ancak şehir içi yollarda yenilemeler yapılmadığı için şehir dışı yollara bisiklet yolu yapılıyor halihazırda. Ancak bu yetersiz çünkü insanlar bisiklete binmek istiyor, ulaşımını bisiklet ile sağlamak istiyor. Bisiklet yolu olmadığı için bisiklet sürücüleri kaldırımda gitmek zorunda kalıyor ve vatandaşlardan tepki çekiyor. Yolda gitmeye kalkınca araç sürücüleri tarafından taciz ediliyor çünkü vasıta yerine koyulmuyor bisikletler. Bu yüzden bisiklet yolu şehrin içesinde kesinlikle gerekli.” dedi.

Yerel yönetimlerin vatandaşları bisiklet sürmeye teşvik etmesi gerektiğini savunan Kütükçü; “Valiliğimizin kurumlar içi bisiklet kullanmına teşvik etmesini tavsiye ediyorum ve bunun Dünya’da örnekleri var. Memurlar ulaşımlarını bisiklet ile sağlasın diye Sivas’taki tüm bisikletçiler ile bir anlaşma yapılabilir ve kartlar çıkarttılıp memurlara dağıtılabilir. Bu durum hem çevre kirliliği hemde pahalılaşan hayat için bir çözüm niteliğinde olacaktır. Aynı zamanda bisiklet sürmek sportif bir faaliyet olduğu için vatandaşları bisiklete teşvik etmek sağlık bireyler olmalarını sağlamak anlamı taşır. Aslında her şey zincirleme gelişmiş olur.” ifadelerini kullandı.