HANİFE KANAT

Bal üretimi ile meşhur olan Sivas’ta bal hasadı başladı. Bal hasadının başlaması ile ilgili Sivas’ta bal işi ile uğraşan Zihni Çifçi, bal ve bal çeşitleri ile ilgili bilgiler verdi.

Geçen yıl kurak geçtiği için bu yıl daha beraketli bir sezon olduğunu belirten Çifçi; “Geleneksel olarak Sivas yöresinde bal hasadı Ağustos ayının ilk haftasından sonra başlar. Geçen sene kurak geçtiği için bu sene Sivas’ta çok bereketli bir hasat olacak. Sivas balı endemik bitki bakımdan zengin bir floraya sahiptir, Türkiye’de herkesin bildiği kalitesi ile herkesin tercih ettiği bir baldır. Türkiye’de bir çok bal çesidi var. Çam balı, Kestane balı, Ayçiçek balı gibi ama Sivaslılar daha çok Petekli bal (çiçek balı) severler.” ifadelerini kullandı.

Bal üretiminin çok meşakatli ve sabır isteyen bir süreç olduğunu aktaran Çifçi; “Üretim aşaması çok uzun soluklu bir maraton. Çoçuk gibi bakacak büyüteceksin, bakımlarını yapacaksın, zamanında ilaçlarını verileceksin ki o da sana balı versin. Her şeyden önce evladın gibi sevgi vereceksin ve seveceksin. Balın işi hiç belli olmaz, bir bakarsın olur bir bakarsın olmaz ama umudunu yitirmeden sabırla beklemek gerekir.” açıklamasını yaptı.

Balın faydalarından bahseden Çifçi; “Aslında arı ürünlerini sadece bal olarak düşünmemek gerek. Polen, prapolis, arı sütü, bu bahsettiklerim her derde deva ürünler. Bu ürünleri hasta olmadan önçe tüketmeli. Aynı zamanda bu ürünlerin çocukların gelişimi üzerinde çok faydalı etkileri var.” dedi.

Vatandaşların bal alırken güvendikleri yerden almaları gerektiğini söyleyen Çifçi; “Uzun yıllardır arıcılık yapıyorum balın kalitesini bakarak anlamak imkansız. Ancak balın kıvamı akışkan olmayacak içerisine koyulduğunda kaşık ve çatal duracak. Balı ağzınıza aldığınız vakit en az 3-5 farklı tat almalısınız ve balın kokusu olmalı.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.