HANİFE KANAT

Üniversite kampüsünde açılan marketler, restorantlar ve yurtlar, merkez esnafını zorlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde de gazetemizde yer verdiğimiz gibi esnaf bu duruma çare bekliyor.

Her nevi esnafın etkilendiği durum ile ilgili henüz bir çalışma ya da açıklama yapılmış değil. Yetkililerden bir çözüm bekleyen esnaf kara kara kışı nasıl geçireceğini düşünüyor.

Sivas esnafı kış aylarında geçimini en çok öğrenciden sağladığı için merkezde hazır ve ucuz yemek satışı yapan dükkanlar mevcut. Ancak öğrenciler artık aradıkları her nevi ürünü Cumhuriyet Üniversitesi Kampüsü’nde bulabildiği için merkeze gelmeyi tercih etmiyor. Duruma isyan eden esnaflar; “Çiğ köftecisinden ayakkabıcısına kadar bu durumdan bütün esnaflar nasibini almış durumda. Gerekli kurumlara dilekçeler vermemize rağmen durumun önüne geçemedik, sonuç olarak da bomboş dükkanlar kaldı elimizde.” diye aktardı.

Önceki senelerde bu aylarda Sivas merkezin cıvıl cıvıl olduğunu belirten esnaflar; “Sivas halkı ve esnafı kış aylarında geçimini öğrenciden sağlar. Buna rağmen atılan bu adım esnafı bitirmektir. Parası olan esnaflar alınan kararlar beraber üniversitede kendilerine yeni dükkanlar kiralayıp hizmet vermeye başladılar. Allah daha çok versin ama biz çaresiz kaldık, kimse bizi düşünmedi. Bağlı olduğumuz ve her ay aidat ödediğimiz kurumlar bizlere sahip çıkmadılar. Yalnız bırakıldık.” dedi.

Yetkililerden bir çözüm isteyen esnaflar; “Bu karar alınacağı zaman bir çok yere başvuru yaptık, dilekçe verdik. Merkez esnafını bitirirsiniz dedik ama kimse bizi dikkate almadı. Şimdi yine aynı istek içerisindeyiz, yetkililerden bizim bu durumumuza bir çözüm üretmelerini bekliyoruz. Her geçen gün kötüye giden ekonomi içerisinde son çare tek tek dükkanlarımızı kapatacağız. Yetkililerin bizi görmesi gerekiyor.” açıklamasını yaptı.

ÖĞRENCİLERDE HAKLI

Üniversitede her ihtiyacına ulaşan öğrenciler merkeze gelmeye gerek duymuyor. Otobüs fiyatlarından ve ekonomideki zorluktan dem vuran öğrenciler; “Otobüs ücretlerine daha yeni zam geldi. Sadece şehir merkezine gelirken değil üniversite içerisinde de otobüse para ödüyoruz. Bazı başka illerde belediyeler öğrencilerden otobüs ücreti almıyor. Sivas’ta ulaşım çok pahalı. Hal böyle olunca merkeze gelmeyi tercih etmemekten ziyade ekonomik olarak gelmemiz mümkün olmuyor.” ifadelerini kullandı.

Bu durumun ilimizin kültürel olarak tanıtılmasına ve tanınmasına da engel bir durum olduğunu düşünen vatandaşlar; “İlimiz tarihte bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve burada yaşayan topluluklar bir sürü eser bırakmış. Cumhuriyetimizin bile temeli olan şehrimiz mutfağıyla ve tarihiyle gezilip görülmeye değer bir şehir. Öğrenciler ülkemizin gelecek nesilleridir ve kültürel aktarımın köprüsüdür gençlerimiz. Eğer öğrencilerimiz üniversitede kalmaya ve merkeze gelmemeye devam ederse okudukları şehrin kültürünü bilmeden, öğrenemeden buradan giderler.” diye konuştu.