MELTEM DUMAN
Vejeteryanler et ve et ürünleri tüketmiyor. Sivas mutfağında vejeteryan beslenenler için eşsiz lezzetler bulunuyor. Bu lezzetlerin en başında şüphesiz evelik sarması geliyor. Ayrıca patatesli hingel ve mirik köftede etsiz yapılan ve oldukça lezzetli yemekler arasında yer alıyor. Sivas'ın geleneksek yemeklerinden olan turşu mıhlaması, ayran aşı, düğürcük çorbası ve herle vejeteryanlerin tercih edebilecekleri yemekler arasında yer alıyor.
Kendi yaptığı doğal ürünleri satarak geçimini sağlayan ev hanımı Firdevs Bülbül en çok patatesli hingel ve evelik sarmasının Sivaslılar tarafından beğenildiğini söyledi.
Muhteşem lezzetleri barındıran Sivas'a özgü yöresel lezzet olan patatesli hingel ve evelik sarmasının bin bir zahmetle yapılışı konusunda bilgiler veren Bülbül, "Evelik sarması, kuru soğan salça baharat ince bulgur la bir iç hazırlanır. Hafif ocakta bir tık pişirilir. Evelikler dizilip sıcak suya batırılıp çıkarılır. Güzelce orta parmak şeklinde sarılıp 10-15 dakika pişirildikten sonra tepsiye ters çevrilip üzerine isteğine göre sarımsaklı salçalı sos dökülüp yenir.
Patatesli hingel ise tek yumurta ile iki yumak hamur yapılır. İçerisinde tuz ve su olur. Patates haşlanıp güzelce ezilip bir güzel baharatlanır. Hamuru açıp, kesip muska biçimi verilerek içerisine patatesli hazırlanmış harç konur. Muska şeklinde katlanır. Makarna gibi haşlandıktan sonra üzerine bolca tereyağlı pul biberli sos yapılıp dökülür." diye konuştu.
VEJETERYAN SİVAS MUTFAĞI
Editör: Memleket Sivas Gazetesi
Yorumlar