Her zamanki gibi bugün de yazıma bir açıklama ile başlamak istiyorum. İş bu yazı herhangi bir dini-siyasi-ırk kökenli bir temel kastedilerek kaleme alınmamıştır. Düşüncelerim ve köşe yazılarım daima tartışmaya açıktır. Yazılarımı okuyup, değerli yorumlarını tarafıma çeşitli mecralar ile (telefon, mesaj, sosyal medya, mail) ileten bütün okurlara teşekkürü bir borç bilirim. Merak ettiğiniz hususlara ilişkin tarafımla iletişime geçebilirsiniz.

Acınası Halimizin Gözlemi

Hukuk

Ben bir avukatım. Bir çok avukat, savcı ve hakim meslektaşımla sohbet etme imkanına sahip oldum. Avukat meslektaşlarımla sohbetim esnasında edindiğim bir izlenim var. En çok konuşulan konular, artık vatandaşın avukat tutmaması, dava açma ve yürütme masraflarının vatandaş için artık bir lüks olduğu, genç avukatların geçimini sağlayamıyor oluşu, stajyer meslektaşların sorunlarına çözüm üretilememesi, kıdemli meslektaşların köşe başlarını etik olmayan şekillerde tutmuş olması, hasar danışmanlık ve arzuhalciliğin baro tarafından engellenmiyor oluşu ve artık baronunda siyasi bir gaye güttüğü konuları etrafında konuşmalar gerçekleşiyor. Daha bunun gibi binlerce iç karartıcı konuda bu konuşmalara eşlik ediyor.

Hakim-savcı meslektaşlarımızla ve hakim-savcı aday meslektaşlarımla sohbetim esnasında da edindiğim de bir izlenim var. En çok konuşulan konular, hakim-savcı mülakatında referans (torpil) arayışı, atanmaların hakkaniyete uygun yapılmayışı, hakim-savcı meslektaşların avukatların çok kazandığını zannetme sorunsalı, verilen kararların adil olmayışı, siyasi saiklerle hareket ediliyor oluşu konuları etrafında konuşmalar gerçekleşiyor.

Genel manada anladığım, artık hukuk camiası yalnızca güç ve paranın sahip olduğu bir camia. Hukuk camiasında hukuk ve adalet için çalışan kimse neredeyse yok. Vatandaşı düşünen hiç yok.

Hukuk öldü başımız sağ olsun.

Eğitim

Ülkemizde eğitim kalitesinin ne kadar düşük bir seviyede olduğu herkesin malumu. İlerleyen gidişatında parlak olmayacağı aşikar. Hal böyle olunca herkesin kızmak için yol aradığı ‘Z’ kuşağının ve onların ardından gelecek diğer kuşakların ne suçu var?

‘Z’ kuşağı ahlaktan yoksunmuş. Hayır kardeşim sen ahlak eğitimini veremedin.

‘Z’ kuşağı çalışmaktan yoksunmuş. Hayır kardeşim sen çalışma eğitimini veremedin.

‘Z’ kuşağı devlet ve millet anlayışından yoksunmuş. Hayır kardeşim sen devlet ve millet anlayışı eğitimini veremedin.

‘Z’ kuşağı dinden yoksunmuş. Hayır kardeşim sen din eğitimini veremedin.

‘Z’ kuşağı ………’ dan yoksunmuş. Hayır kardeşim sen ………. eğitimini veremedin. Bu boş kısma ne eklemek isterseniz ekleyin. Sonuç değişmez.

Eğitim öldü başımız sağ olsun.

Ekonomi

En çok dem vurulan noktalardan biri. Bu ekonomi ile bu ülke nereye kadar dayanacak? Nasıl dayanacak? Ekonomik sorunların gün yüzüne çıkmasına daha fazla engel olmaları mümkün değil. Nitekim ekonomik sorunların üstünü kapatmaya çalışsalar dahi fiyatlar aşikar.

Artık ev alabilmenin imkanı yok.

Araç fiyatları durdurulamıyor.

Kıt kanaat bir araç alsan, yakıt fiyatları bu kadar yüksekken yalnızca süs olarak otoparkta bekler.

İnsanlar giyim kuşamına önem veremiyor. Nasıl önem versin? Kıyafetler altın fiyatlarında dolaşıyor. Yakında herkes rengi solmuş yamalı kıyafetlerle ortalarda dolanırsa şaşırmayın.

Altın demişken, artık düğünlerde altın görmek mucize. Bu mucizenin gerçekleşebilmesi içinde tabi düğün masraflarını karşılayabilecek bir babayiğit lazım.

Kırık dökük eşyalar değiştirilemiyor. Bilmem kaçıncı tamiratı yapılıp kullanılmak zorunda. Nitekim eşya fiyatlarına baktınız mı?

Yukarıda saydıklarımın hepsini geçtim diyelim.

Bu insanlar ne yiyecek? Etmiş, balıkmış, tavukmuş, tatlıymış artık rüyalarda ulaşılamayacak şeyler. En temel şeylere bakalım. Ekmek. Fiyatına baktınız mı? Tereyağı ve zeytinyağı fiyatlarından kaynaklı birer antika ürün haline geldiler. O yüzden burada dile getirmeyelim. Peki bu yağların muadili sayılan margarin ve sıvıyağın fiyatıyla tanıştınız mı?

Ekonomi öldü başımız sağ olsun.

Vatandaş

Böyle bir ülkede vatandaş ne yapsın?

Hukuk yok ki hakkını arayıp hakkını alsın.

Eğitim yok ki çocuğunu veya kendini medeniyete ulaştırsın.

Ekonomi yok ki para kazanıp temel ihtiyaçlarını karşılasın.

Artık söyleyecek çok bir şey yok.

Vatandaş öldü, başımız sağ olsun.

Ülkeyi bu hale getirenler, yüzünüz varsa gelin vatandaşın cenaze namazına.