Van’ın Tuşba ilçesinde, hastalanan bir inek veteriner kontrolünde büyük bir sürprizle karşılaştı. İneğin karnından bir avuç çivi ve tel parçaları çıktı.

Çatılardan Sarkan Buzlar, Bina Sahiplerini Hukuki Sorumlulukla Karşı Karşıya Bırakabilir Çatılardan Sarkan Buzlar, Bina Sahiplerini Hukuki Sorumlulukla Karşı Karşıya Bırakabilir

Olay, Tuşba ilçesine bağlı Bardakçı Mahallesi’nde yaşayan bir vatandaşın hastalanan ineğini tedavi için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne getirmesiyle ortaya çıktı. Veteriner hekim Prof. Dr. Lokman Aslan ve ekibi tarafından yapılan muayene sonucunda, ineğin midesinde çivi ve diğer metal parçaları olduğu belirlendi. Başarılı bir operasyonla, ineğin midesinden bir avuç çivi ve tel parçaları çıkarıldı.

Prof. Dr. Aslan, hayvanların dengesiz beslenmesinin "Pika" adı verilen hastalığa yol açabileceğine dikkat çekerek, ineklerin gıda niteliği taşımayan maddeleri yeme eğiliminde olabileceğini belirtti. "Pika" hastalığının, yiyecek olmayan maddelerin yenmesiyle oluştuğunu anlatan Aslan, hayvanların dengeli beslenmelerinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Aslan, “Hayvanların yemine mineral madde katkıları ilave etmek gerekiyor. Ayrıca, merada otlayan hayvanlarda, yabancı cisim yeme alışkanlıkları varsa, midesine mıknatıs bırakılması önerilir. Bu şekilde hayvanın mideye giren metalleri toplaması sağlanır. Bizim inek örneğimizde de, midesine yerleştirilen mıknatıs bu metal parçalarını toplamıştı ve aşırı birikim sonucu hayvan rahatsızlanarak bize getirildi,” dedi.

Kaynak: iha