SÜLEYMAN YILDIZ
6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin ardından 11 ilde yıkım yaşanmış, açıklanan veriye göre 50 bin 500 kişi hayatını kaybetmişti.
2008’de Kahramanmaraş’a ‘risk raporu’
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Deprem Araştırma Komisyonu, Kahramanmaraş depremlerinin ardından kuruldu. Yaklaşık bin sayfa olan taslak raporu tamamlandı. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) 2008 yılında Kahramanmaraş Valiliği’ne bölgede 7 üzeri deprem riski olduğu bilgisinin raporlandığına dikkat çekildi.
Raporda, Türkiye'de deprem üreten ve ağır hasar meydana getiren 450'ye yakın fayın varlığından söz edildi.
Hazırlanan taslak rapor tamamlandıktan sonra araştırma komisyonuna dağıtılacak daha sonra TBMM’ye sunulacak.
Raporda olası depreme karşı hazırlık önerileri şöyle sıralandı; “Riski olan illerde dirençli şehirler oluşturulmalı. Bütün Türkiye’deki riskli bölgelerden başlayarak depreme hazırlık yapılmalı. Her binanın projesi muhafaza edilmeli ve proje binanın yöneticisine zimmetlenmeli. Türkiye’de doğal afetlerin önlenmesi ve zararların azaltılması konusunda merkezi yönetim, yerel yönetim, özel yönetim ve halkın yetki sorumlulukları arasında rasyonel dengeler oluşturulmalı. Tüm illerde, ‘afet yönetimi ve planlaması’ birimleri oluşturulmalı. Merkezi ve yerel düzeyde haberleşme, acil durum çağrı ve bilgi iletişim sistemleri altyapısı ile acil müdahale ve yardımlar için ulaşım sistemleri teknolojiye uygun geliştirilmeli. Fay hatları üzerine ev yapılmamalı. Fay hatları haritalanmalı. Eski binaların beton kalitesini belirlemek için mutlaka beton petrografisi yapılmalı.”