Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, düğünlerin artan maliyetlerinin evliliklerin ömrüne olumsuz etki yarattığını belirtti. Hamurcu, “Artık gelin ve damat dışında herkesin mutluluğunun düşünüldüğü düğünler görüyoruz” dedi.
Düğün tanımının içinin boşaldığını ve insanların birbirleriyle yarış halinde, masraflı şovlara dönüştürdüğünü vurgulayan Hamurcu, “Aslında düğün, çiftlerin bir araya geldiği ve birlikte olduklarını kutladıkları sembolik bir tören olmalı. Ancak günümüzde düğünler, gereksiz masraflarla dolu bir rekabet ortamına dönüştü. Bu durum çiftler üzerinde büyük bir stres ve baskı oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Hamurcu, bu baskıların maddi sıkıntılarla birleştiğinde uzun vadede birçok probleme yol açabileceğine dikkat çekti. Özellikle yöresel geleneklerin düğün masraflarını artırdığına da değinen Hamurcu, “Düğün, sadece iki kişinin mutluluğu olmaktan çıkmış durumda; konukların mutluluğu ön planda” dedi.
Düğünlerdeki krizlerin gelin ve damadın üzerindeki yükü artırdığını belirten Hamurcu, ailelerin bu tür durumlarda destek olmaları gerektiğini vurguladı. “Düğünlerde oluşabilecek krizler, misafirlerin hoşgörüsüyle çözülebilir. Gelin ve damadı düşünüyorsak, bu krizleri onların üstüne bırakmamalıyız” şeklinde konuştu.
Daha sade ve küçük düğünlerin hem bütçe hem de çiftler açısından avantajlı olduğunun altını çizen Hamurcu, minimalist düğünlerin önemine değindi. “Bu tür düğünler, hem bütçe hem de planlama açısından daha sağlıklı ve avantajlıdır. Düğünlere yüklenen anlam, aslında iki ailenin rekabetine dönüşüyor. Bu da gereksiz bir maddi yük getiriyor” dedi.