HANİFE KANAT
Sivaslı ünlü Halk Ozan’ı Aşık Veysel Şatıroğlu’nu vefatının 50. yıldönümünde, saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.
Sazıyla, sözüyle ve eserleriyle milyonlarca insanın gönlünde taht kuran hemşehrimiz ünlü Halk Ozanı Aşık Veysel, 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan Köyü’nde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası ‘Karaca’ lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi. Aşık Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Aşık Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetti.
Çocukluk yıllarında gözlerini kaybeden Aşık Veysel’e, babası oyalanması için bir saz aldı. Önceleri babasının aldığı saz ile ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1930 yılında Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından düzenlenen bir şairler gecesinde tanıştı. Kutsi Bey tarafından verilen destek ile birçok ilde sazını çalmaya başladı.
Aşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Aşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak köy enstitülerinde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı. 1970'li yıllarda Selda Bağcan, Hümeyra, Fikret Kızılok ve Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Aşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Aşık Veysel'in çocuklarından öğretmen olan Bahri Şatıroğlu, babasının yaşamını gün gün deftere almış ve pek çok çalışmaya kaynak kişi olarak katılmıştır. Ayrıca babasının saz ve söz geleneğini sürdürmeye devam etmektedir.
2023 YILI AŞIK VEYSEL YILI OLDU
Ülkemizin en önemli ve en ünlü Halk Ozanlarından olan Aşık Veysel Şatıroğlu adına, gerek memleketi Sivas’ta gerekse Türkiye’nin dört bir yanında birçok müze ve dernek kurulmuştur. Son olarak Aşık Veysel’in hatıralarını yaşatmak ve Aşık Veysel’i genç nesillere anlatmak adına 2023 yılı UNESCO tarafından Aşık Veysel yılı ilan edilmiştir.