Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Sivas
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,6756 %0.18
39,9524 %0.32
Ara
Sivas Memleket Eskişehir Üniversite öğrencileri 8 ayda yer uçağı yaptı

Üniversite öğrencileri 8 ayda yer uçağı yaptı

ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (ESTÜ) ÖĞRENCİLERİ TARAFINDAN KURULAN ‘ESTU RACİNG’ EKİBİ, 8 AYLIK ÇALIŞMA SONUCU TASARLANAN VE SAATTE 200 KİLOMETRE HIZA ULAŞABİLEN FORMULA STUDENT ARAÇLARI İLE İTALYA’DA DERECE BEKLEDİKLERİNİ SÖYLEYEREK, KENDİLERİNİ TANITTI.

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) öğrencileri tarafından kurulan ‘ESTU Racing’ ekibi, 8 aylık çalışma sonucu tasarlanan ve saatte 200 kilometre hıza ulaşabilen Formula Student araçları ile İtalya’da derece beklediklerini söyleyerek, kendilerini tanıttı.

İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTAM) tarafından düzenlenen ESTekFest-2023, Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) 2 Eylül Kampüsü’nde başladı. Etkinlikte firmalar, araştırmacılar, üniversite ve lise düzeyindeki öğrenciler bir araya gelerek, proje ve fikirlerini tanıttı. ESTÜ öğrencileri tarafından kurulan ESTÜ Racing ekibi de Formula Student araçlarını etkinliğe katılanlara tanıttı. Yaklaşık 8 ayda tasarladıkları Formula araçlarıyla yurt dışında da boy gösteren ekip, etkinliğe katılanların ilgi odağı oldu. Tasarladıkları otomobil hakkında konuşan ESTU Racing ekibinin takım kaptanı Murathan Pekacar, sadece 8 ayda tasarladıkları otomobil ile saatte 200 kilometre hıza kadar ulaşabileceklerini ve temmuz ayında İtalya’da düzenlenecek yarışmada ilk 3’e girmeyi hedeflediklerini söyledi.

“Bu aracın dışında gördüğünüz her şeyi öğrenciler tasarlıyor”

Öğrenci arkadaşları ile birlikte geliştirdikleri Formula aracı hakkında konuşan ESTÜ Racing takım kaptanı Murathan Pekacar, elde ettikleri başarıya bu kadar kısa sürede ulaşan ilk Türk takımı olduklarını söyledi. Başarı ivmelerini devam ettirmek için destek beklediklerini de dile getiren Pekacar, “Takımımız ESTU Racing, geçen sene Eylül ayında kuruldu. Yaklaşık sekiz aylık bir sürede Formula Student Çek Cumhuriyeti yarışmasına katıldı ve 15’inci oldu. Yarışmaya yüzden fazla takım başvuru yapmıştı. Biz Formula yarışmalarına katılıyoruz, Formula Student açık kokpitli bir yarış aracıdır, yani Formula 1’in öğrenci versiyonu olarak düşünebiliriz. Biz ‘içten yanmalı araç’ kategorisinde yarıştık, 2 yıl sonra da hem elektrikli hem de içten yanmalı kategorisinde yarışmak istiyoruz. Motor bloğu, jantlar ve kaloriferler dışında aracın tamam mı öğrenciler tarafından tasarlandı. Bu aracın dışında gördüğünüz her şeyi öğrenciler tasarlıyor. Yaklaşık sekiz aylık bir süreçte, ilk senesinde araç üreten ilk Türk takımız. Yarıştan önce testlerimiz oldu, sıralı şanzıman kullanıyoruz ve üçüncü viteste saatte 140 km hıza ulaştık. Saatte 10 km hızdan 100 km hızla ise yaklaşık 4.8 saniyede ulaşabildik. Teori olarak bu araç saatte 200 km hıza kadar çıkabiliyor ama biz sadece üçüncü viteste test ettik. Temmuz ayında Formula Student İtalya yarışlarına gitmek istiyoruz ve ivmelenme etabında derece bekliyoruz. Amacımız ilk üçe girmek bunun için çalışıyoruz. Biz ne kadar tasarım yapsak da sponsorlar bizim için çok önemli, her firmadan sponsor konusunda destek bekliyoruz. Aracımız ilk senesinde Formula Stundent yarışmasına giden ilk Türk takım olduğu için bu ivmeyi koruyarak, daha iyi dereceler bekliyoruz” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *