Sivas’ta Kaldırımlar Yayaların Değil, Araçların ve Esnafların İşgaline Uğradı! Sivas’ta Kaldırımlar Yayaların Değil, Araçların ve Esnafların İşgaline Uğradı!

Dünya genelinde milyonlarca insanın günlük yaşamında önemli bir yer tutan radyo, her yıl 13 Şubat'ta kutlanan Dünya Radyo Günü'nde özel bir vurgu alıyor. Bu yıl, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Dünya Radyo Günü'nün 13. yıl dönümünü 'Bilgilendiren, eğlendiren ve eğiten bir yüzyıl' temasıyla kutluyor.

Radyo, dünyada en çok güvenilen ve kullanılan medya araçlarından biri olmaya devam ediyor. Özellikle bilgiye erişimde önemli bir rol oynayan radyo, kültürel çeşitliliği teşvik etmek, haber ve eğlenceyi paylaşmak, bilgiye erişimi artırmak ve kitle iletişiminin önemini vurgulamak amacıyla kutlanıyor.

UNESCO'nun verilerine göre, 13 Şubat, Dünya Radyo Günü olarak kutlanmaya başlanmadan önce 2011'de UNESCO'ya üye ülkeler tarafından ilan edilmiş ve 2012'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından uluslararası BM günü olarak kabul edilmişti.

Radyo, yıllar içinde teknolojik gelişmelere paralel olarak evrim geçirerek varlığını sürdürdü. İnternet radyosu, podcast, akıllı telefonlar gibi yeni teknolojilerle birlikte radyo, yaşam tarzlarına adapte olurken, düşük maliyeti ve kolay erişilebilirliğiyle en geniş kitlelere ulaşma konusunda önemli bir rol oynuyor.

UNESCO, Dünya Radyo Günü'nün 13. yıl dönümü için özel olarak hazırlanan 20 ses dosyasını da yayımlıyor. Bu dosyalar, radyonun tarihsel arka planından günümüzdeki işleyişine kadar olan süreci ele alıyor. Kutlama amacıyla bu dosyalar, telif hakkı kısıtlaması olmaksızın programlarda, etkinliklerde ve sosyal medyada ücretsiz olarak yayımlanabilecek, paylaşılabilecek ve kullanılabilecek.

Dünya Radyo Günü, radyonun olağanüstü geçmişine, ilgili bugüne ve dinamik bir geleceğe ışık tutarak, radyonun insan hayatındaki önemini bir kez daha vurguluyor.

Editör: Memleket Sivas Gazetesi