Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla gerçekleşen 5. Nesil (5G) Mobil Haberleşme Altyapısının Geliştirme Projesi Lansman Töreni'nde konuşan Bakan Uraloğlu, teknolojinin hızla ilerlediğini ve dijitalleşen yaşam alanlarının önem kazandığını vurguladı. Gelişen dijital ekosistemlerin hayatın birçok alanını etkilediğini belirten Uraloğlu, bu bağlamda ülkelerin sağlıklı iletişim altyapısına sahip olmalarının küresel rekabet için elzem olduğunu ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin geleceğini şekillendiren temel hedefleri olan yerli üretim, yüksek teknoloji, ve küresel marka olma çabalarını anlattı. Mobil abone sayısının 2002'de 23 milyon iken bugün 92 milyona ulaştığını ve genişbant abone sayısının da 93,06 milyona çıktığını belirten Uraloğlu, önümüzdeki dönemde genişbant internet hizmetini tüm evlere ulaştırmayı amaçladıklarını dile getirdi. Hedeflerinin genişbant abone sayısını 2028 yılında 112 milyona, mobil abone sayısını ise 102 milyona çıkarmak olduğunu söyledi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin fiber altyapı uzunluğunun 536 bin kilometreyi aştığını, elektromanyetik alan değerlerini düşürerek yaklaşık 15 kat iyileşme sağladıklarını ve e-Devlet Kapısı'nı kullanan kişi sayısının 64 milyona yaklaştığını paylaştı.
5 Ocak 2023 tarihinde başlatılan '5. Nesil (5G) Mobil Haberleşme Altyapısının Geliştirme Projelerinin Desteklenmesi Amacıyla Çağrı Programı' kapsamında 200 milyon TL'lik destek sağlanmasının planlandığını açıklayan Uraloğlu, 14 firmanın Ar-Ge desteği çağrısına olumlu yanıt verdiğini ve projelere 1 Ekim 2023 tarihinde başladıklarını ifade etti.
Bu projelerin, yerli ve milli üretimi teşvik etmek, ileri teknoloji ürünlerde dışa bağımlılığı azaltmak ve haberleşme alanındaki AR-GE faaliyetlerini desteklemeyi amaçladığını belirten Bakan Uraloğlu, süreçte BTK, HGM ve mobil operatörlerle iş birliği yaptıklarını ve yerli ürün tedariki konusunda paydaşları bir araya getirdiklerini sözlerine ekledi.