Günlük hayatta özelikle kiralık gayrimenkulu olan vatandaşlarımızın duyduğu ve uguladığı kelime üfe nedir nasıl hesaplanır bu gün sizlere bundan bahsedelim

Üretici Fiyatı Endeksi (ÜFE), Belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksidir. Aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılır.

ÜFE verilerinde yaşanan artış, hisse senedi ve tahvil piyasalarında düşüşe neden olur. Çünkü ÜFE ile faiz oranları birbirine çoğu zaman eş yönlüdür. Bu nedenle faiz oranlarının artması, doların değer kazanacağına işaret eder. Tersi durumda da dolar değer kaybeder.

Üretici fiyatları endeksi, her zaman için bir önceki ay için veriler aylık olarak düzenli olarak yayınlanır.

Üfe-Tüfe Arasındaki Fark Nedir?

ÜFE’nin aksine TÜFE ise tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetler grubunda bulunan varlıkların fiyat değişimlerini ölçer. Tüketici fiyat endeksi olarak adlandırılan bu gösterge sayesinde enflasyon oranlarında yaşanacak artış ve azalışları ön görebilirsiniz. Tüketici harcamaları enflasyonun 3’te 2’sini oluşturduğu için TÜFE gerçekten de önemli bir veridir.

Nasıl Hesaplama Yapılır?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 344.’üncü maddesi gereğince kira artışı, “Bir önceki kira yılının ÜFE artışını geçmeyecek şekilde düzenlenir” hükmüne göre yapılır. Ancak burada kesin bir hesaplama bulunmamaktadır. TUİK’in yayımlamış olduğu Yİ-ÜFE kullanıcı rehberinde ise bu hesaplamanın iki şekilde olabileceği açıkça görülmektedir.

a-) Bir önceki yılın (2019 Nisan) aynı ayına göre değişim, (% 19,50)

b-) 12 aylık ortalama değişim (Nisan-2019 / Nisan 2020) (% 10,87)

Yukarıda da görüldüğü gibi iki oran arasında da çok büyük farklar bulunmaktadır. Bu kapsamda karışıklığın ortadan kalkması amacıyla , 6.Hukuk Dairesinin verdiği “ Kira artışı, ÜFE’nin 12 aylık ortalaması oranında artırılır.” karar ile giderilmiştir.

TUİK ‘in açıklamış olduğu Nisan 2019 verilerine göre;

12 aylık ortalama (Yİ-ÜFE),

Bir önceki aya göre (Mart 2019) %1,58

Bir önceki yılın Aralık ayına göre (Aralık 2018) % 27,01

Bir önceki yılın aynı ayına göre (Nisan 2018) %15,36 ve

12 Aylık ortalamaya göre % 19,68  artış göstermiştir.

Bu rakamlara istinaden 2019 Aralık ayı kira artış oranı Yİ-ÜFE değeri 12 aylık ortalama değeri olan % 19,68  olarak uygulanacaktır.

Haftaya görüşmek dileğiyle esen kalınız tüm gayrimenkul sorularınız için [email protected]