Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Su Kurulu’nun 2’nci toplantısına katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, toplantıda yaptığı konuşmada, 2023 yılının Kasım ayında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Ulusal Su Kurulu’nun kurulduğunu hatırlattı ve kurulun amacının su kaynaklarının etkin yönetimi ve verimli kullanımı için üst düzeyde koordinasyon sağlamak olduğunu belirtti.

Bakan Yumaklı, küresel iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki tehditlerine dikkat çekerek, dünya genelinde 80 ülkenin su sıkıntısı çektiğini ve 2,1 milyar insanın temiz suya erişim sorunu yaşadığını vurguladı. Türkiye’nin de iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Yumaklı, ülkemizin su kıtlığı riski taşıyan 25 ülke arasında olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibarıyla hiçbir fark yoktur” sözünden yola çıkarak su kaynaklarının korunması ve yönetilmesi için başlatılan ‘Su Verimliliği Seferberliği’nin emin adımlarla sürdürüldüğünü belirten Yumaklı, su yönetiminin tarımsal üretim planlaması içinde önemli bir yer tuttuğunu ve gıda arz güvenliğini garanti altına almayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bakan Yumaklı, bitkisel üretim odağında planlı üretim uygulamalarının Eylül ayından itibaren yürürlüğe konulacağını ve tarımda israfı önleyerek verimliliği artıracak sulama otomasyonu yatırımlarının yaygınlaştırılacağını açıkladı. Altyapısı uygun bölgelerde yapay zeka destekli sulama otomasyonu çalışmalarının devam ettiğini belirten Yumaklı, su kaynaklarının havza ölçekli yönetim yaklaşımıyla yönetileceğini ifade etti.

Sivas’ın Uyuz Gölü Bu Yıl Sessizliğe Büründü Sivas’ın Uyuz Gölü Bu Yıl Sessizliğe Büründü

Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi’nin (TATUS) taşkın riski yüksek olan havzalarda kurulmaya devam ettiğini belirten Yumaklı, sistemin iyileştirilmesi ve 2028 yılında tüm ülkede kurulması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Yumaklı, su verimliliği hedeflerine ulaşmak için hazırlanan Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında, kişi başı günlük su tüketiminin 2030 yılına kadar 120 litreye, 2050 yılına kadar ise 100 litrenin altına düşürülmesinin planlandığını açıkladı. İçme suyu sistemlerindeki su kaybını 2030 yılında yüzde 25’e, 2050 yılında ise yüzde 10’a düşürmeyi amaçladıklarını belirten Yumaklı, sulama randımanını artırma ve endüstriyel üretimde su kazanımı hedeflerini de paylaştı.

Kaynak: iha