MEHMET TIRPAN
Vali Dr. Yılmaz Şimşek, kentte bal, patates, şeker pancarı, tarım ve hayvancılık noktasında iyi bir ivme yakalndığını, özellikle salgın döneminin ardından gıdanın değerinin daha fazla anlaşıldığını, bu doğrultuda da kentte katma değeri yüksek verimli bitkilerin üretildiğini söyledi.
Tarım konusunda özellikle Sivas’ın geniş tarım alanları ve önemli bir potansiyelinin olduğunu belirten Vali Şimşek, “Kentte geçmişte tarım, hayvancılık ve arıcılığa yönelik başlatılmış projeler var. Üreticiye destek veren projeler devam edecek. Bizlerde bu anlamda proje üretme gayreti içerisinde olacağız.” dedi.
“BİR ÇOK KONUDA TÜRKİYE’DE SÖZ SAHİBİYİZ”
Tohumluk patates, şeker pancarı ve yem bitkileri noktasında kentte ciddi ilerleme olduğunu vurgulayan Vali Şimşek, “Sivas tarım ve hayvancılık şehri. Bir çok konuda Türkiye’de söz sahibiyiz. Tohumluk patates üretiminde Türkiye’de 1. Sıradayız. Şeker pancarı üretiminde çok iyi seviyedeyiz ve 4 ildeki fabrikaya şeker pancarı gönderiliyor. Ayçiçek üretimi 35 hektardan 120 hektara çıkarıldı. Bu da çiftçilerin karını artıran bir ürün. Bu tür alternatif ve katmadeğeri yüksek ürünleri geliştirme çabasında olacağız. Çiftçilerimizi teşvik etmek amacı ile kaliteli tohumlar dağıtıyoruz. Dağıtılan tohumlarla birlikte çiftçinin elde ettiği ürünün verimi artıyor ve boş alanlarında ekilmesine teşvik ediliyor. Bu yıl 13 Milyonluk bir tohum dağıtımı yapıldı. Yem bitkisi tohumlarını çiftçilerin ekmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“SİVAS BALDA MARKA ŞEHİR OLABİLİR”
Sivas’ın çiçek balı üretiminde Türkiye birincisi olduğunun altını çizen Şimşek, “Gerek bal üretimi gerekse kovan işletmesi bakımından ilk sıralarda yer alıyoruz. Kentte bu konuda bal festivali de yaptık. Sivas balını tanıtmak adına bu festivalin kapsamını daha da geliştireceğiz. Tozanlı Vadisi Organik projesi de yürütülmeye devam edecek. 60 aileye kovan ve petek dağıtılmış. Bu projeyi devam ettireceğiz. Üreticilerin balını da SİVTAŞ alıyor. Arcılık noktasında Sivas marka şehir olabilir.” dedi.
“ORGANİZE HAYVANCILIK İHTİSAS BÖLGESİNİ KURACAĞIZ”
Şarkışla ilçesinde hayata geçirilecek proje ile beraber kurulacak tesisler hakkında da bilgiler veren Vali Dr. Yılmaz Şimşek, “Şarkışla ilçemiz küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık noktasında kentte oldukça önemli bir bölgemiz. 2020 yılında tüzel kişilik kazanan Şarkışla Organize Hayvancılık İhtisas Bölgesi'ni tekrar harekete geçiriyoruz. Önümüzdeki günlerde buranın bir an önce faaliyete geçmesi noktasında çalışmalarımız hız kazanacak. Şuanda yaklaşık 227 hektarlık bir alanın mülkiyetinin Şarkışla Organize Hayvancılık İhtisas tüzel kişiliğine geçmesini bekliyoruz. Konu Tarım Bakanlığı'nın onayında. Tahsis yapıldığında yaklaşık 24 bin başlık tesis ve et entegre tesisi yapılacak. Yem Fabrikası ve biyogaz üretim tesisi de bölgede kurulacak. Yani komplike bir tesis Şarkışla’ya kazandırılacak. Şarkışla’nın hayvancılık konusunda Sivas’a çok büyük bir değer katacağına inanıyorum. İşsizliğe de bir nebze olsa katkıda bulunacaktır.” ifadelerini kullandı.