MEHMET TIRPAN

Geçtiğimiz günlerde il protokolünün katılımı ile açılışı gerçekleştirilen Minisivas hakkında açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, üniversite yerleşkesinde oluşturulan 'Minisivas' alanında Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait tarihi eserlerin minyatürlerinin sergilendiğini ve alanı gezen herkesin hayran kaldığını söyledi.

Cumhuriyet Üniversitesi’nin ‘Gelenekten Geleceğe’ sloganıyla hayata geçirdiği proje kapsamında belirlenen alanda kent genelindeki tarihi eserlerin minyatürleri oluşturarak geçen yıldan itibaren sergilemeye başladıklarını resmi açılışını ise bu yıl yaptıklarını aktaran Rektör Alim Yıldız, “Minisivas olarak adlandırdığımız alanımızda Gökmedrese, Valilik, Kongre Binası, Atatürk ve Etnografya Müzesi, Kale Camisi, Buruciye Medresesi, Şifaiye Medresesi, Çifte Minareli Medrese gibi bir çok tarihi eserlerin minyatürleri özenle yaparak alana yerleştirdik. Bu konuda emek veren hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.” dedi.

Eserlerin minyatürlerinin oluşturduğu alanın adeta açık hava müzesi olduğunu ve günümüzde bulunmayan Sivas’ın surlarının da alan içerisinde yer aldığını hatırlatan Rektör Alim Yıldız, “Açık hava müzemiz kentin tarihi surlarının ve tarihi eserlerinin bulunduğu bir alandır. Böyle bir alan başka üniversitelerde yok. Türkiye’de yine ilk olan çalışmayı yaptık diyebiliriz. 19. yüzyılda Fransız Arkeolog Albert Gabriel, Sivas, Amasya ve Tokat’ı gezip buralarla ilgili bir çalışma yapıyor. Bu kitap olarak da yayınlandı. Kitap, surlar ve kapıları, kapı isimleri ve tarihi eserleri içeriyor. Biz de Sivas Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatları Bölümümüzde öğrencilerimiz hocalarımızın gözetiminde bu eserlerin minyatürlerini yaptılar ve yapılan eserler gerçeğine uygun şekilde konumlandırıldı. Diğer müzelerimiz gibi burası henüz tescilli değil ama burayı da “açık hava müzesi” olarak tescillemek istiyoruz. Yaz aylarında oldukça fazla ilginin gösterildiği alandaki göletimizinde sürekli bakımını yapıyoruz. Hasbahçe Göleti diye adlandırdığımız gölette bölgeye ayrı bir güzellik katıyor.” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİLERE ATA TOHUMU DAĞITARAK ORGANİK GÜBRE HEDİYE ETTİK”

Cumhuriyet Üniversitesi bünyesi altında yürütülen bir çok çalışmanın olduğunu ve bu bilimsel çalışmaların neticelerini almaya başladıklarını da belirten Rektör Alim Yıldız, “ Solucandan elde ettiğimiz sıvıyı kozmetikte kullanmak ve sıvı gübre üretmek adına araştırmalar yaptık. Kozmetik ve gübre üretimi noktasında da belirli bir seviyeye geldik. Ürettiğimiz gübreleri farklı ülkelere ihraç etmeye de başladık. Elde ettiğimiz gübre oldukça kaliteli ve toprağa da zarar vermiyor. Ülke genelinde de gübre satışlarımız var. Üretilen gübreleri kullanan çiftçiler elde ettikleri mahsulden çok fazla memnunlar. Önümüzdeki süreçte gübre ihracatının daha da artacağını öngörüyoruz.” dedi.

Gıda sorununun yaşanması ile birlikte gündeme gelen ata tohumu olarak da biline Zeron buğdayını ekerek solucan gübresi kullanarak iyi bir verim elde ettiklerini de aktaran Rektör Alim Yıldız, “Ürettiğimiz gübrenin ne kadar faydalı olduğunu görmek adına ata tohumu olarak bilinen Zeron buğdayı ekimi ve çeşitli sebzelerin ekimi yaptık. Normalde Zeron Buğdayı 1’e 10 verdiğinde iyi verim alındığı söyleniyordu. Bizde Zeron buğdayı ekerek SORTAŞ’ta ürettiğimiz gübreyi de kullandık. Bu sefer de 1’e 23 oranında verim aldık. Ürettiğimiz gübrenin ne kadar kaliteli olduğunu göstermek adına da ilimizdeki çiftçilere 2 ton gübre ve tohum dağıtımı yaptık.” şeklinde konuştu.