TÜRK-İŞ Konutları, Kentsel Dönüşüm Projesi Sivas’ın gündemindeki yerini koruyamaya devam ediyor. TÜRK-İŞ Konutları’nda gerçekleşecek olan Kentsel Dönüşüm projesi ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Ulaş Karasu, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’nun verdiği soru önergesinde;

“Sivas ili Merkez ilçesi Esentepe-Yunus Emre Mahalleleri (Yeni Mahalle) sınırları içerisinde kalan alan; 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun 2’inci ve ek 1’inci maddelerine göre 20.11.2017 tarih 2017/11073 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Riskli Alan ilan edilmiştir. Altıntabak Mahallesi sınırları içerisinde kalan alan, anılan kanunun c bendi uyarınca 23.03.2015 tarih ve 2002 sayılı Bakanlık makamı oluru ile Rezerv Yapı Alanı ilan edilmiştir.

            Bakanlığınız tarafından Kentsel Dönüşüm ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere 15.02.2018 tarih 29655 sayılı Bakanlık Makam Olur’u ile Sivas Belediye Başkanlığı yetkilendirilmiştir.

Yıldız Teknik Üniversitesi Yeni Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik Oldu Yıldız Teknik Üniversitesi Yeni Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik Oldu

            Kentsel dönüşüme alınan Yunus Emre Mahallesi içinde yer alan 672 Ada 546-547-548-551 nolu parsellerdeki Türk-İş Blokları’nın kentsel dönüşüm projesine yönelik ihalesi Sivas Belediyesi tarafından yapılmış, ihaleyi belediye iştiraki SİDAŞ almış ve akabinde mülk sahibi ev sahiplerine konutları boşaltmaları için ihtarname gönderilmeye başlanmıştır.

            Evi kentsel dönüşüme alınacak olan ve önemli bir bölümü dar gelirli yurttaşlardan oluşan mülk sahiplerinin, 90 metrekare olarak görülen evlerinin daha düşük metrekare ile gösterildiği, ayrıca yeni evler için astronomik miktarlar istenildiğine ilişkin iddialar ev sahipleri tarafından dile getirilmektedir.

            6306 sayılı Kanun’un madde 6 hükümlerine göre riskli alanlardaki kararlar aşağıdaki şekilde verilir:

            “Riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında uygulama yapılan etap veya adada, riskli yapılarda ise bu yapıların bulunduğu parsellerde, yapılar yıktırılmadan önce, parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, ifraz, terk, ihdas ve tapuya tescil işlemlerine, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine, yapının paydaşı olup olmadıkları gözetilmeksizin sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir.”

Bu çerçevede;

1.Türk-İş Blokları Kentsel Dönüşüm projesinin ihalesi hangi tarihte hangi koşullarda yapılmıştır? Bu ihalede hangi ihale yöntemi uygulanmış, rekabet ve şeffaflık ilkelerine uyulmuş mudur?

2.Türk-İş Blokları’nın Kentsel Dönüşüm projesi hazırlanırken mahalle sakinleri ve bloklarda oturan mülk sahipleri ile istişare edilmiş midir? Bu konuda mülk sahibi vatandaşların mağdur edilmemesi ve “ortak aklın” aranması adına neler yapılmıştır?

3.Önergenin verildiği tarihe kadar Türk-İş Blokları konut sahiplerini mağdur etmeden, ötekileştirmeden tüm ilgililerin iş birliğiyle hareket edilmemiş olmasının gerekçesi nedir?

4.6306 sayılı Kanuna göre Riskli Alan ilan edilmesine ilişkin hukuka uygun uzman raporlar alınmış mıdır? Alınmış ise içeriği nedir ve riskli alan ilan edildikten sonra bu karar ilgilere tebliğ edilmiş midir? Edilmiş ise tarihi, edilmemiş ise gerekçesi nedir?

5.Yeni yapılacak daireler için istenen borçlanmalar neye göre yapılmış, hangi hukuki kriterler esas alınmıştır?

6.Proje kapsamında evi yıkılacak olan vatandaşlara kira, nakliye yardımı yapılacak mıdır?

7.Hak sahiplerine muvafakat imzalamaları için psikolojik baskı yapıldığı iddiaları doğru mudur?

8.Bu konuda, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde idari bir dava açılmış mıdır? Açılmış ise sonucu nedir?

9.Kentsel dönüşüm alanlarında bulunan yapıların maliklerinden taşınmazlarına trampa yoluna başvuruda bulunan hak sahibi sayısı kaçtır?

10.Türk-İş Bloklarının yıkılarak yerine yapılacak yeni yapılarla ilgili olarak, önergede de anılan 6306 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesi hükmü işletilmiş midir? İşletilmiş ise sonuçları ne olmuştur?

11.Yapılacak yeni konutlar hak sahiplerine ne zaman teslim edilecektir?

12.Deprem riski altında bulunan iller arasında bulunan Sivas ve ilçelerinde, önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle kentsel dönüşüm yapmak maksadıyla ilan edilen kaç riskli alan, kaç adet konut bulunmaktadır? Bu alanlarla ilgili bugüne kadar alınan tedbirler nelerdir?” ifadeleri yer aldı. AYŞE NUR ÖZKAN

Editör: Memleket Sivas Gazetesi