Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Merkez Tüketici Adaleti Komisyonu Başkanı Av. Hayri Eryılmaz, kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan kanun maddesinin yürürlüğünün sona ermesinin ardından, kiracılara önemli uyarılarda bulundu.

Eryılmaz, kanunun sona ermesiyle ev sahiplerinin diledikleri kira bedelini talep edebilecekleri yanılgısının oluştuğuna dikkat çekerek, “Konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme sona erdi. Ancak bu durum, ev sahiplerinin diledikleri rakamı kiracılara dayatabilecekleri anlamına gelmiyor. Yeni dönemde de kira artışları için bir sınır mevcut. Bu sınır, TÜİK’in her ay açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri doğrultusunda belirleniyor. Kiracıların, kira sözleşmelerini hangi ayda imzalamışlarsa, TÜFE’nin 12 aylık ortalama değişim oranı kira artış oranı olarak geçerli olacak. Ayrıca, ev sahipleri kira tespit davaları açarak kira bedelini mahkeme kararıyla yükseltebilirler, bu da özellikle uzun süredir aynı kirada oturan kiracılar için önemli bir husus” dedi.

“Kiracılar İçin Taahhütname Zorunluluğu Yok”

Kiracılardan kira sözleşmesi öncesi alınan tahliye taahhütnamelerinin hukuki sonuçlarına değinen Eryılmaz, “Ev sahiplerinin kiralama öncesi kiracılardan talep ettiği tahliye taahhütnameleri, kiracıları zor durumda bırakabiliyor. Ancak bu konuda yasal bir zorunluluk bulunmuyor. Eğer bir taahhütname verilecekse, bunun noter huzurunda ve kira sözleşmesiyle aynı tarihte imzalanmasına dikkat edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Kayseri’de Motosiklet Hırsızı Suçüstü Yakalandı Kayseri’de Motosiklet Hırsızı Suçüstü Yakalandı

“Kira Sözleşmelerine Dikkat Edin”

Kira sözleşmelerinin özenle hazırlanmasının önemine vurgu yapan Eryılmaz, “Matbu kira sözleşmeleri, genel hükümler içerse de kiracıların ihtiyaçlarına tam olarak cevap vermeyebilir ve bu durum hukuki uyuşmazlıklara yol açabilir. Bu tür belirsizliklerin önüne geçmek için, sözleşmelerin uzman kişilerce hazırlanması ve danışmanlık hizmetlerinden faydalanılması önemlidir. Ayrıca, kira uyuşmazlıkları için getirilen arabuluculuk şartı süreci oldukça iyileştirdi. Ancak, devletin gözetiminde oluşturulacak destek ofisleriyle, özellikle kırılgan gruplar ve öğrenciler için kira sözleşmesi ve diğer yasal belgelerin hazırlanmasına destek sağlanabilir, böylece yargıya taşınacak sorunlar daha hızlı ve güvenli bir şekilde çözüme kavuşturulabilir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA