6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremde 11 il yıkılmıştı. Yaşanılan depremin ardından yüz binlerce konut kullanılamaz hale geldi. Özellikle Hatay, Gaziantep ve Adıyaman’ın oldukça fazla etkilendiği depremlerin ardından Türkiye’de konut seferberliği başlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Gaziantep-Kilis Afet Konutlarının temel atma törenine katıldı.

CHP'de İktidar Yürüyüşü: Sivas'tan Ankara'ya Uzanan Tarihi Adımlar CHP'de İktidar Yürüyüşü: Sivas'tan Ankara'ya Uzanan Tarihi Adımlar

Depremden en çok etkilenen illerden biri olan Gaziantep’in Nurdağ’ı ilçesinde Kalıcı Konut temelleri atıldı. Temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok konuya değindi.

50 binin üzerinde şehidimiz var diyerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu yıl Ramazan ayına Nurdağı'yla birlikte 11 ilimizde ağır yıkım ve can kayıplarına yol açan depremin üzüntüsüyle girdik. 50 binin üzerinde şehidimiz var. Şehitlerimizin yakınlarına özellikle başsağlığı diliyorum. Yaralılarımız var. Yaralılarımıza şifalar diliyorum. Emin olun deprem ateşi sadece düştüğü yeri değil 81 vilayeti ve 85 milyon vatandaşıyla tüm Türkiye'yi yakmıştır. Cumhur İttifakı olarak buralardaydık. Kalıcı konutların temelini atmak ve sizlerle hasbihal etmek için buralardayız. Allah'ın izniyle köyleri ve ilçeleriyle şehirlerimizin tamamını ayağa kaldırmadan durup dinlenmeyeceğiz. İlk günlerdeki arama kurtarmanın yerini enkazın kaldırılması geçici barınma alanlarının oluşturulması ve kalıcı konutların inşası süreci takip etti. Gaziantep Büyükşehir, ilçe belediyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce belediyelerimiz deprem bölgesinde çok güzel hizmetler verdi. Kardeş belediyeler oluşturduk. Partimizin belediyeleri buralara kardeş belediyelerle bir arada çalışmalarını yürüttüler, hala yürütüyorlar sonuna kadar yürütecekler. Tüm belediye başkan ve ekiplerine teşekkür ediyorum.” Açıklamasını yaptı.

1 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz

319 bin konutu 1 yıl içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaklaşık 1,5 ayın ardından yoğun çalışmaların tamamında önemli bir safhaya geldik. Enkazın neredeyse yarısını kaldırdık. Geçici barınma alanlarını konteyner ile prefabrik ve çadırlarıyla yaygınlaştırıyoruz. Bu alanları altyapısıyla sosyal ihtiyaçları karşılayacak birimleriyle parkı, yeşil alanıyla mahalle kurma anlayışıyla yapıyoruz. Diğer şehirlere giden vatandaşlar yavaş yavaş yuvalarına dönüyorlar. İşyerleri açılmaya, fabrikalarda çarklar dönmeye başladı. Halen yaklaşık 2,5 milyon insanımızı deprem bölgesi dışındaki şehirlerde, 2,5 milyon insanı geçici barınma alanlarında misafir ediyoruz. Bunun için kalıcı konutların inşa sürecini depremin hemen ardından başlattık. Yürüttüğümüz hasar tespitleri sonrasında 313 bin binadaki 894 bin bağımsız bölümün yıkılacak olduğunu gördük. 319 bini 1 yıl içinde olmak üzere 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşlarımıza teslim etmektir. Zemin+3 ve4 katı geçmeyecek binalarda 3+1 olarak yapıyoruz. Köy evlerimizi de tek katlı, ahırı ve bahçesiyle her türlü talebe cevap verecek şekilde hazırlıyoruz.” İfadelerini kullandı.

30 bin konutun inşası da fiilen yürüyor

Konutların yapımına devam edildiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “7 bin 87 konutun temelini bugün buradan atıyoruz. Kilis'te inşa edeceğimiz 649 konutun temelini de bugün atıyoruz. Deprem konutlarımızın hak sahiplerimize hayırlı olmasını diliyorum. Projelerimizi bilim insanlarımızı ve mühendislerimizin yanında şehrin yönetici, kanaat önderlerinin görüşlerini alarak şekillendiriyoruz. Her adımda şehirlerin tarih, kültür, ticaret ve tarımını mutlaka gözetiyoruz. Yeni yerleşim yerlerinin tespitini, mevcut yerlerin dönüşümünü anlayışla tasarlıyoruz. 67 binin üzerinde konutun ve köy evinin yapım sürecini başlattık. Biraz sonra atacağımız temellerle 30 bin konutun inşası da fiilen yürüyor.” Dedi.

Şehirleri dayanıklı hale getireceğiz

Deprem bölgesi olan Türkiye’de geçtiğimiz ay yaşanan ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin bir daha bu kadar yıkıcı sonuçlar doğurmaması adına şehirleri daha dayanıklı ve güvenilir hale getireceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Neredeyse her gün yeni konut ihaleleri yapılıyor, yeni inşaatlara girişiliyor. 500 bin konut, 1 milyon altyapı, arsa ve 50 bin iş yeri projesinin kuralarını çekerek sürdürüyoruz. Deprem, seller ve yangınlarda kimseyi mağdur etmeden evleri teslim ettiysek burada da aynısını gerçekleştireceğiz. Depremzede her kardeşimin hakkını, hukukunu bizzat takip edecek, çalışmaların aksamadan yürümesini sağlayacağız. Riskli binaların dönüşümüyle ilgili kapsamlı hazırlık yapıyoruz. Ulusal Risk Kalkanı modeliyle şehirleri deprem, sel, heyelan ve yangınlara karşı dayanıklı güvenli huzurlu hale getirmekte kararlıyız.” diye konuştu.

Editör: Memleket Sivas Gazetesi