Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27. Dönem 2. Yasama Yılı açılış konuşmasında tefeciler konuşmasına değinmişti.Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında; "Hiçbir sanayicimizi, hiçbir tüccarımızı, hiçbir çalışanımızı, hiçbir vatandaşımızı vicdan ve ahlak yoksunu tefecilerin, iyi günde ortaya çıkıp kötü günde kaybolan fırsatçıların insafına terk etmeyeceğiz. Serbest piyasa ekonomisi kurallarından taviz vermeden, gereken her türlü tedbiri alıp uygulayacağız” demişti. Ülke ekonomisine yolsuzluk suçları kadar büyük oranda zarar veren, insanların hayatını karartıp nice ocaklar söndüren tefecilikle mücadele Ülke genelinde sürüyor. Yetkililer, tefecilikle mücadelenin tek başına yapılacak bir iş olmadığına dikkat çekerek, bu konuda, ilgili bütün birimlerin koordinasyon ve işbirliği içerisinde hareket etmesinin önemini vurguuyor. Bu kapsamda son 10 gün içerisinde ülke genelinde tefecilere yönelik çok sayıda operasyon gerçekleştirildi. Birçok ilde tefecilere yönelik yapılan operasyonların ardından gözler Sivas İl Emniyet Müdürlüğü’ne çevrildi. Sivas’ta da tefecilere yönelik operasyonlar yapılacak mı? Vatandaşların en çok merak ettiği sorular arasında yer alıyor.

TEFECİLİK OLAYLARI ÖZELLİKLE KRİZ DÖNEMLERİNDE ARTIYOR

Tefecilik olaylarının özellikle kriz döneminde daha da arttığını belirten yetkililerin verdiği bilgiye göre, ekonomik sıkıntıda bulunan, ağır borç yükü altında ezilen, bankalara borcunu ödeyemeyen bazı vatandaşlar çareyi tefeciden para almakta buluyor. Oldukça yüksek komisyonlar isteyen tefeciler vatandaşın adeta “kanını emiyor.” Kriz ortamlarında etkisini artıran tefecilikten bazen bütün bir köy ya da bir ilçe “yaka silkiyor”. Tefecilik yapan kişi mağdur olan insanın sadece kendisini değil ailesini de tehdit ettiği için ihbar mekanizması etkin işletilemiyor. Bir çok olayda, kanıt ve ihbar olmadığı için dava açılamıyor. Sonuçta, tefecinin eline düşen vatandaş, katlanarak artan borcunu ödeyemez duruma geliyor. Mağdur olan vatandaşlar kimi zaman çareyi kaçmakta kimi zaman da hayatına son vermekte buluyor. Yetkililer, “tehdit” unsuru olması nedeniyle ihbarı kolay olmayan tefecilik suçunun, tespit edilen rakamların üstünde seyrettiğini de belirttiler.

YENİ YÖNTEM; KREDİ KARTINA BORÇLANMA

Tefeciliği önlemek amacıyla etkin bir mücadele yürüten devlet kurumlarının denetimlerinin sıklaşmasının ardından tefeciler de yeni yolar aramaya koyuldu. Yeni bir tefecilik yöntemi olan kredi kartına borçlanma ise şu şekilde, Borç para talebinde bulunan kişi veya kişiler ticari bir alışveriş yapmış gibi kredi kartları ile mevcut kişilerin POS cihazlarından yüklü miktarda para çekiyor. Çektiği para karşılığında tefeci olarak nitelendirilen kişiler belirli bir komisyon ücreti alarak borç alan tarafından faizle para almasını sağlıyor. Tefeci verdiği borç parayı cihazın ait olduğu bankadan yapacağından, verilen borç para güvence altına alınmış bulunmaktadır. Bu işlemlerde POS cihazı bir nevi alacağın güvence altına alınmasını sağladığından tercih ediliyor