Kalabalık sofraların vazgeçilmezleri arasında olan lezzeti ve hafifliğiyle yedikçe yediren mükemmel bir tarator tarifi:
Malzemeler:
1 su bardağı ceviz içi
2 dilim bayat ekmek
2 diş sarımsak
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke (üzüm veya elma sirkesi tercih edilebilir)
Tuz
Yapılışı: Bayat ekmek dilimlerini suya batırarak yumuşamasını sağlayın. Ardından sıkarak fazla suyunu çıkarın.
Ceviz içini ve sarımsakları blender veya rondoda çekin. İyice karıştırdığınızda püre kıvamı almalıdır.
Blenderdaki karışıma suyu, zeytinyağını, sirkeyi ve tuzu ekleyin. Tüm malzemeler iyice karışana kadar blenderı çalıştırın. Karışımın kıvamı kremsi olmalıdır.
Taratoru bir kaseye alın ve buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Bu süre boyunca taratorun lezzeti iyice oturacak ve soğuyacaktır.
Tarator servis edilmeden önce bir kez daha karıştırın ve isteğe bağlı olarak üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Tarator, genellikle zeytinyağı ve ekşi lezzetiyle birlikte tüketilir. Soğuk olarak servis edilen tarator, sıcak yaz günlerinde ferahlatıcı bir alternatif olabilir. Meze olarak veya yemeklerin yanında ikram edilebilir. BEYZANUR ÖZDAL