SİVAS (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ben size söz veriyorum anneler, 4 yıl içerisinde Türkiye'yi bu terör belasından kurtarmazsam siyaseti bırakacağım." dedi.

Kılıçdaroğlu, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda partililere hitap ederek, Türkiye'nin adeta bir savaşın içerisinde bulunduğunu belirtti.

Her gün şehit haberleri geldiğini, onlarca insanın iş kazalarında hayatını kaybettiğini vurgulayarak, "Ne oluyor bu Türkiye'ye? Evimizde de huzur içerisinde oturamayacak mıyız? Herkesin sorması lazım." diye konuştu.

Sivas'ın ekonomide geriye gittiğini, nüfusun en az 10 katı kadar Sivaslının başka illerde yaşadığını ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, kentteki fabrikaların büyük ölçüde kapalı olduğunu ve üretimin büyük ölçüde düştüğünü anlattı.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin ayağa kalkması ve yeniden üretmesi gerektiğine değinerek, şunları söyledi:

 

"Üreten Türkiye saygın Türkiye'dir, güçlü Türkiye'dir. Üretmeden eğer başkalarının ürettiğini tüketirseniz bir gün gelir onların egemenliği altına girersiniz. Hepimizin bu konuda dikkatli olması lazım. Bizim bir konuda daha dikkati olmamız gerekiyor, algılarımızdan kurtulmamız gerekiyor. Aklımıza ve vicdanımıza sormamız gerekiyor. Bunun için şunu söylüyorum, kendinize sorun, çevrenize sorun, deyin ki Türkiye'nin Suriye, Irak, Mısır, Libya, Filistin, Avrupa Birliği, İran ve Rusya ile ilişkilerini kim düzeltir. Hayatında CHP'ye oy vermemiş vatandaş bile der ki bunları ancak CHP düzeltir. Evet biz düzeltiriz. Çünkü biz kendi ülkemizde de barışı ve huzuru savunuyoruz, dünyada da barışı ve huzuru savunuyoruz."

 

- CHP iktidara gelirse siyasi ahlak kanunu çıkartacak"

Seçimler sırasında Merkez Türkiye Projesi'ni açıkladığını anımsatan Kılıçdaroğlu, bu projeyle Türkiye'nin dünyanın merkezi olacağını bildirdi.

Kılıçdaroğlu, Karadeniz ile Akdeniz'in buluşturulması gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anadolu'ya niye sanayi gelmiyor, Anadolu'nun kültürü zengin, sanatı ve kültürü neden burada yüceltmiyoruz. İş alanlarını neden büyütmüyoruz, katma değeri yüksek ürünü neden Anadolu'da üretmiyoruz, ne eksiğimiz var. İnsan eksiğimiz mi, toprak eksiğimiz mi, deniz, su eksiğimiz mi, temiz hava eksiğimiz mi var? Hayır. Ne eksiğimiz var? Namuslu siyasetçi eksikliğimiz var. Her mesleğin bir ahlakı vardır, ahlaki kuralları Türkiye'de olmayan tek alan vardır, o da siyaset. O yüzden söyledik CHP iktidara gelirse ilk 4 ay içerisinde çıkaracağı bir numaralı kanun, siyasi ahlak kanunu olacak. Artık üç kağıtçıların siyasette yerinin olmaması lazım, temiz insanların siyasete girmesi lazım. Kim size gelip din üzerinden siyaset yapıyorsa bilin ki dine en büyük kötülüğü o yapıyordur. Kim gelip size ırk üzerinden siyaset yapıyorsa, bilin ki en büyük kötülüğü o yapıyordur. Kim gelip size yaşam tarzınız üzerinden siyaset yapıyorsa bilin ki bu ülkeye en büyük kötülüğü o yapıyordur. Biz insanı Allah'ın yarattığı en değerli varlık kabul ediyoruz, bizim başımızın üstündedir diyoruz. Kimliği, inancı ne olursa olsun, yaşam tarzı ne olursa olsun, siyasetçi olarak, CHP olarak insana böyle bakıyoruz. İnsanın çocuğu işsizse onun kimliğine mi, yaşam tarzına mı, inancına mı bakacaksın? Hayır. Çocuğu işsizse çocuğuna iş bulacaksın, siyasetçinin konusu budur. Fabrika açacaksın, yeni istihdam alanları yaratacaksın. Üreticiyi destekleyeceksin, et, nohut, mercimek ithal etmeyeceksin, ihraç edeceksin. İki Trakya büyüklüğünde alan Türkiye'de son 10 yıldır ekilmiyor. Niye ekilmiyor, her şey dışarıdan geliyor. Mısır, fasulye, mercimek, ayçiçeği ekecek toprağımız mı yok? Hayvancılık yapacak meramız mı yok? Hepsi var, planla, akılla ve bilgiyle bunların hepsini yapabiliriz."

Bir evde işsiz varsa o evde huzur olmadığını aktaran Kılıçdaroğlu, anne ve babanın çocuğunun iş sahibi olmasını beklediğini kaydetti.

İşsiz sayısının 8 milyona yakın olduğuna dikkati çeken CHP lideri Kılıçdaroğlu, her dört üniversite öğrencisinden birinin işsiz olduğuna işaret ederek, "Ankara'daki beylere sorun, onların çocukları işsiz mi? Onların çocukları askere gidiyor mu? Onların çocukları şehit oluyor mu? Onların çocukları Suriye'ye gidiyor mu? Fakir fukara, garip gurebanın çocuğu 'hadi oğlum askere, hadi oğlum Suriye'ye, hadi oğlum işsiz kal' sırtını sıvazla, eline ekmek bile verme, iş verme." değerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye'yi bu terör belasından kurtaramazsam siyaseti bırakacağım"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi düşünenlere, verdiği sözün arkasında duranlara destek verilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Seçimlerde söz verdik dedik ki, asgari ücret net bin 500 lira olacak. 'Yapamazsınız' dediler. Bugün bizim bütün belediyelerimizde asgari ücret net bin 500 liradır, demek ki oluyor. Hiçbir belediyemiz de iflas etmedi, demek ki oluyor. Üstelik bin 500 liradan fazla, ben en az bin 500 lira diyorum. Aile sigortası büyük kentlerden başlayarak, belediyelerde aile sigortasını da uyguluyoruz. Nerede bir yoksul ev varsa geliri olmayan ev varsa orada kadının banka hesabına her ay para yatırılıyor, onun yoksulluğu teşhir edilmiyor, sağ elin verdiğini sol el görmüyor. Kadın gidiyor aylığını çekiyor, gidip harcamasını yapıyor. Demek ki bunlar uygulanabiliyor. Kim yaptı, biz yapıyoruz. Sizden isteğim sizi düşünen, halkı düşünen, yaşlısı, genci ayrım yapmadan bu ülkeye huzuru getirecek olan, huzuru vaat eden bir partiye gelin destek verin. Bütün annelere ve bütün kadınlara sesleniyorum, bir ülkenin huzurunu görmek istiyorsanız kadının yüzüne bakacaksınız. Kadının yüzü gülüyorsa bilin ki o memlekette huzur ve bereket vardır. Kadının yüzü gülmüyorsa o memlekette huzursuzluk vardır, o memlekette sorun var demektir. Hangi anne eline kına yakarak askere gönderdiği çocuğunu güler yüzle karşılamak istemez. Gönderiyor ama huzursuz, gönderiyor ama korkuyor, 'evime ya bayrak asarlarsa ya çocuğum şehit olursa ne olur.' Ben size söz veriyorum anneler, 4 yıl içerisinde Türkiye'yi bu terör belasından kurtarmazsam siyaseti bırakacağım."

Bir memleketin kinle, öfkeyle ve kavgayla yönetilmeyeceğini bildiren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, memleketin bilgi, ahlak ve tecrübeyle yönetilebileceğini belirtti.

Bilgi ve ahlakla yönetilmeyen memlekette huzurun sağlanamayacağına işaret eden Kılıçdaroğlu, "Bir ülke güvenle yönetilir, güvenliği sağlayamıyorsanız olmaz. Kinle, öfkeyle, intikam duygusuyla devleti yönetmeye kalkarsanız o ülkede huzuru sağlayamazsınız. Biz çok şey istemiyoruz, kendi ülkemizde insanca yaşamak istiyoruz." dedi.

Görüşü ne olursa olsun, hangi partiden olursa olsun, hangi inançtan olursa olsun, hangi kimlikten olursa olsun her vatandaşa güler yüzle selam vermek istediklerini aktaran Kılıçdaroğlu, ayrılık ve gayrılığı bir tarafa bırakmak istediklerini sözlerine ekledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra Sivas Valisi Davut Gül'ü makamında ziyaret ederek, bir süre sohbet etti. Gül, ziyaret anısına Kılıçdaroğlu'na üzerinde Selçuklu kartalı motifi bulunan plaket hediye etti.

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'ni de ziyaret eden Kılıçdaroğlu, daha sonra kentten ayrıldı.

(Bitti)