Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisince düzenlenen 'Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın soruları ve CHP'nin çözüm önerileri' konulu çalıştaya katılmak üzere Sivas'a geldi.

Karayolu ile kente gelen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu Bölge Trafik Müdürlüğü önünde, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, CHP Edirne Milletvekili Okay Gaytancıoğlu, CHP Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu ile partililer karşıladı. Partililer ile tokalaşan Kılıçdaroğlu, daha sonra Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile toplantı yapmak üzere Ticaret ve Sanayi Odası'na geçti. Partililerce girişte karşılanan Kılıçdaroğlu'nun sivil toplum örgütleri temsilcileri ile yaptığı toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

'MERKEZ TÜRKİYE PROJESİ ANADOLU İÇİN ÖNEMLİ'

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, toplantı öncesi Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nı(STSO) ziyaret etti. STSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, kentin sorunları hakkında kısa bilgiler aktardı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise, Sivas'ın Cumhuriyetin kuruluşunda rol oynayan önemli bir kent olduğunu belirterek, Cumhuriyetin ilk yıllarında bu bölgenin gelişimine büyük önem verildiğini, sonraki yıllarda ise yeterli teşvik ve yatırımları alamadığını belirterek şöyle dedi: "Sanayi batıya kaymış ve Orta Anadolu kayba uğramıştır. Tarımda da zafiyet çıktığını görüyoruz. Eskiden Sivas'taki küçükbaş hayvanlar Ortadoğu'yu beslerdi. Bu kayıplar Sivas'ın zarar görmesine neden oldu. Anadolu aslıda büyük ölçüde kan kaybeden noktaya gelmiş durumda. Sanayinin bütün Anadolu coğrafyasına yayılması için sağlıklı bir planlamaya ihtiyacımız var. Bugün İstanbul sanayiye doymuş vaziyette. Tekirdağ'dan Sakarya, hatta Düzce'ye kadar ciddi sanayi yapılanması var. Anadolu'nun içinde de oluşturulması gerekir. Biz merkez Türkiye projesi ile Anadolu'yu güçlendirmek, katma değeri üreten bir merkez haline dönüştürmek istiyorduk. Merkez Türkiye projesiyle Türkiye, yazılım sektörü, lojistik gibi alanlarda denizi olmayan bütün ülkelere deniz hizmeti verecekti. Önümüzdeki süreçte umarım bunu hayata geçirme şansımız olur. Merkez Türkiye projesi dünyada şu anda uygulanan 3 büyük projenin dördüncüsü olacaktı. Hem kıtaları birbirine bağlıyor, Kafkasları, orta Asya'yı Avrupa’ya, deniz ve karayolu ile bağlayan güçlü bir coğrafyamız var. Bu coğrafyanın bize verdiği bütün avantajları kullanmamız lazım. Tarım konusunda da beklentilerimiz gerçekleşmiş değil. Bugün burada bunu, değerlendireceğiz. Sivas'a önem veriyoruz. Önem vermek zorundayız. Cumhuriyetin değerlerinin, temellerin atıldığı bir kente. Sivas Kongresinin yapıldığı kent. Mandayı kabul etmeyen, bağımsızlığı isteyen bir kenttir. Burada bulunmaktan ötürü çok memnunuz" dedi.

SİVAS KÖFTESİ YEDİ

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na STSO'yu ziyareti anısına Başkan Osman Yıldırım tarafından, Divriği Ulu Cami'nin 'Cennet kapısı' işlemeli bir plaket takdim edildi. Kılıçdaroğlu daha sonra Sivil Toplum Kuruluşları ile yemekli toplantıda bir arya geldi. Yemekte Kılıçdaroğlu'na, Sivas'ın meşhur köftesi ikram edildi.

HALKLA BULUŞTU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu basına kapalı gerçekleştirilen  'Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın soruları ve CHP'nin çözüm önerileri' çalıştayının ardından halkla bulaşma toplantısına geçti.

TSO toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda partili katıldı. Burada açılış konuşmasını CHP İl Başkanı Ulaş Karasu yaptı. Karasu’nun ardından CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız kısa bir konuşma yaptı. Daha sonda kürsüye çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sözlerine Adana’da yaşanan yurt faciası ile başladı.

SİVAS KAN KAYBEDİYOR

Son 20-25 yıldır Sivas’ın kan kaybettiğini ve göç verdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu “Bugün Sivas’tayım, kadim bir kenttir Sivas. Selçuklulardan beri İpekyolu üzerindedir. Tarihin başkentidir aynı zamanda bir dönem sanayinin de başkentiydi, son 20-25 yıldır sürekli kan kaybediyor. Bunu en iyi anlatan bir konu var milletvekili sayısı sürekli düşüyor neden nüfus azalıyor. Şu soruyu sormamız gerekiyor hiç kimse annesinin babasının atalarının mezarlarının olduğu yerden ayrı bir başka yere gitmek istemez. Herkes doğdu yerde, büyüdüğü yerde kazanmak ister, çoluk çocuk sahibi olmak ister. Neden göç ediyor, neden gidiyor iş bulamadığı için peki sosyal devlette iş alanı yaratacak olan kim hükümetlerin izleyeceği ekonomik ve sosyal politikalar. Eğer bu politikalar insana dokunmuyorsa bu politikalar işsizliğe yol açıyorsa, bu politikalar kırsaldan göç akımına yol açıyorsa hepimizin burada düşünmesi lazım.”

DEMİRÇELİK FABRİKASINA BİZ SAHİP ÇIKTIK

Sivas Demir Çelik Fabrikasına CHP’nin sahip çıktığını ifade eden Kılıçdaroğlu “Şimdi Sivaslı kardeşlerime şunu söylemek isterim ve sormakta isterim nüfusunuz azalıyor, fabrikalar azalıyor, gençler büyük kentlere gidiyor Sivaslı bu politikaları izleyenlere oy vermeye devam ediyor. Sonrada Sivaslı bana gelip ağlıyor biz işte fabrikamız yok, bizim turistik alanlarımız var turistimiz yok, bizim coğrafyamız çok büyük ama tarımımız batmak üzere biz geçinemiyoruz. Ne yapacağız Sivaslı kardeşlerime soruyorum koca bir fabrika duruyor orada, işçilerde vardı orada çalışan o işçilere kim sahip çıktı biz sahip çıktık. Fabrika kapandı ne oldu işçiler hepsi Türkiye’nin bir yerine dağıldı ekmek peşinde koşuyorlar. Fabrika çalışabilir miydi elbette çalışır, üretim yapabilir mi elbette üretim yapabilir, işçi bulunur mu elbette işçi bulunur, ustası da bulunur, mühendisi de bulunur eksik ne eksik CHP iktidarı CHP iktidarı olursa bunların hepsi olur neden insana değer veriyoruz.”

KÖYLERDE ÇOBAN BULUNAMIYOR

Köylerden göçün önlemediğini ve köylerde çoban bulunamadığını söyleyen Kılıçdaroğlu “İnsana değer vereceğiz, alın terine değer vereceğiz, üretime değer vereceğiz, yukarıda Sivil Toplum Kuruluşlarının ve üretici birliklerinin, ziraat odalarının başkanlarını dinledim hayvancılığı anlattılar. Bir litre süt, bir çaydan ucuz. Bir litre sütü elde etmek için hayvanı bulacaksınız, besleyeceklesiniz, bakacaksınız, sütü alacaksanız, onu içilebilir hale getireceksiniz, kaynatacaksınız bunlar hep maliyet. Su, Allah’ın verdiği su kaynaktan çıkaracaksınız şişeleyip müşteriye vereceksiniz. Nasıl oluyor da su daha pahalı, süt daha ucuz nasıl oluyor da bir bardak çay, bir litre sudan daha pahalı hep beraber düşünmemiz gerekiyor. Teşvik yeteri kadar verilmiyor hiç kimsenin aklına bundan 20 yıl önce Türkiye’nin et ihraç edeceği gelmezdi, saman ithal edecek diye gelmezdi, mercimek, nohut, kuru fasulye ithal edecek diye gelmiyordu şimdi tamamını ithal ediyoruz köylerimiz boşaldı. Nereye gitti bu köylü kardeşlerimiz büyük kentlerin varoşlarına gitti hepsi iş, ekmek peşinde. Köylerde çoban bulamıyoruz diyorlar, koyun var sürü var çoban bulamıyoruz diyorlar. Bin 300 TL asgari ücret sigortalıysa onu tercih ediyor hiç yoktan sigortam var diyor. Bu sorunlar çözülür mü hepsi çözülür, çözülmez sorun yoktur. Bütün mesele şu siyasetçi cebini değil, siyasetçi halkı düşünecek. Siyasetçi kendisini ve çocuklarını değil, halkın kendisini ve bütün gençleri düşünecek. Herkesin iş aş sahibi olduğu bir Türkiye’yi nasıl ayağa kaldırırız. Büyük Türkiye’de huzuru nasıl sağlarız. Yine yukarıda bir arkadaşımız dedi ki Türkiye adeta bir savaşın içinde adeta değil zaten savaşın içindeyiz. Suriye’ye girmişiz, askerlerimiz Suriye’de her gün şehit haberleri geliyor, terörden ötürü de çok sayıda şehit haberleri geliyor ve iş kazalarından ötürü kimsenin haberinin olmadığı her hafta onlarca kişi hayatını kaybediyor. Ne oluyor bu Türkiye’ye. Evimizde de huzur içerisinde oturamayacağız. Özellikle de Sivaslı kardeşlerimin sorması gerekiyor.”

SİVAS’IN 10 KATI DIŞARDA

Sivas nüfusunun büyük çoğunluğunun başka illerde olduğunu söyleyen CHP Genel Başkanı “Sivas nüfusunun en az 3 katı, 4, katı, 10 katı dışarıda Sivaslı var. Yaz aylarında geliyorlar kışın tekrar gidiyorlar fabrikalar büyük ölçüde kapalı, üreten fabrika yok. Türkiye’nin ayağa kalkması lazım. Türkiye’nin yeniden üretmesi lazım. Üreten Türkiye saygın bir ülkedir, üreten Türkiye güçlü Türkiye’dir. Üretmeden eğer başkalarının ürettiğini tüketirseniz bir gün gelir onların egemenliği altına girersiniz. Hepimizin bu konuda dikkatli olması lazım ve bizim bir konuda daha dikkatli olmamız gerekiyor algılarımızdan kurtulmamız gerekiyor. Aklımıza ve vicdanımıza sormamız gerekiyor kendinize sorun komşunuza da sorun, Türkiye’nin Suriye’de, Irak’ta, Mısır’da, Libya’yla, Filistin’le, Avrupa Birliği’yle İran’la, Rusya’ya ilişkilerini kim düzeltir sorun. Hayatında Cumhuriyet Halk Partisine oy vermemiş vatandaş bile derki bunları ancak Cumhuriyet Halk Partisi çözer evet biz düzeltiriz. Çünkü biz kendi ülkemizde de barışı, huzuru savunuyoruz Dünya’da da barışı ve huzuru savunuyoruz.”

TEMİZ SİYASETÇİYE İHTİYAÇ VAR

Türkiye’de ahlaki kuralı olmayan tek alanın siyaset olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu “Karadeniz’le Akdeniz’i neden buluşturmuyoruz ne eksiğimiz var Anadolu’ya neden sanayi gelmiyor, Anadolu’nun kültürü zengin, sanatı ve kültürü neden burada daha yüceltmiyoruz. İş alanlarını neden büyültmüyoruz, katma değeri yüksek ürünü neden Anadolu’da üretmiyoruz ne eksiğimiz var. İnsan eksiğimiz mi var, toprak eksiğimiz mi var, deniz su eksiğimiz mi var, temiz hava eksiğimiz mi var bunların hepsine hayır ne eksiğimiz var namuslu siyasetçi eksiğimiz var. Her mesleğin bir ahlakı vardır, ahlaki kuralları Türkiye’de olmayan tek alan vardır oda siyaset. O yüzden söyledik CHP iktidara gelirse ilk 4 ay içerisinde çıkaracağımız bir numaralı kanun siyasi ahlak kanunu olacaktır. Artık üçkâğıtçıların siyasette yeri olmayacak temiz insanların siyasette olması lazım ve Sivaslılardan istirhamım kim size gelip din üzerinden siyaset yapıyorsa bilin ki dine en büyük kötülüğü o yapıyordur, kim gelip size ırk üzerinden siyaset yapıyorsa bilin ki en büyük kötülüğü o yapıyordur, kim gelip size yaşam tarzı üzerinden siyaset yapıyorsa bilin ki bu ülkeye en büyük kötülüğü o yapıyordur. Biz insanı Allah’ın yarattığı en değerli varlık kabul ediyoruz o yüzden başımızın üzerindedir diyoruz.”

HUZUR İÇERİSİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Sizden istediğim sizi düşünen halkı düşünen yaşlısı genci ayrımı yapmadan bu ülkeye huzuru getirecek olan, huzuru vaat eden bir partiyi gelin destekleyin o nedenle bütün annelere sesleniyorum bir ülkenin huzurunu görmek istiyorsanız kadının yüzüne bakacaksınız, kadının yüzü gülüyorsa bilin ki o memlekette huzur vardır, bereket vardır. Kadının yüzü gülmüyorsa o memlekette huzursuzluk vardır o memlekette sorun var demektir. Hangi anne çocuğunu eliyle kına yakarak askere gönderdiği çocuğunu güler yüzle karşılamak istemez. Gönderiyor ama huzursuz, gönderiyor ama korkuyor evime bayrak asarlarsa çocuğun şehit olursa ne olur. Ben size söz veriyorum anneler 4 yıl içerisinde bu Türkiye’yi terör belasından kurtarmazsam siyaseti bırakırım. Onların yaptığı gibi yapmayacağız bir memleket kinle yönetilmez, öfkeyle kavgayla yönetilmez bir memleket bilgiyle yönetilir, ahlakla yönetilir, tecrübeyle, deneyimle yönetilir. Eğer siz bilgiyle, ahlakla yönetmiyorsanız o memlekette huzuru sağlayamazsınız. Güvenle yönetilir bir ülke güveni sağlayamıyorsanız olmaz, kinle, öfkeyle, intikam duygusuyla devleti yönetmeye kalkarsanız o ülkede huzuru sağlayamazsınız. Biz çok şey istemiyoruz kendi ülkemizde insanca yaşamak istiyoruz, görüşü ne olursa olsun hangi partiden olursa olsun, hangi inançtan olursa olsun hangi kimlikten olursa olsun madem ki biz aynı havayı teneffüs ediyoruz biz kendi ülkemizde huzur içerisinde, insan gibi yaşamak istiyoruz. Ayrılık ve gayrlığı bir tarafa bırakmak istiyoruz. Kendi ülkemizde huzur içerisinde insanca yaşamak istiyoruz. İnsanca yaşayacağımız bir Türkiye umuduyla hepinizi selamlıyorum” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na konuşmasının ardından İl Başkanlığınca üzerinde 58 numara ve Kemal Kılıçdaroğlu yazan Sivasspor forması hediye edildi. Kılıçdaroğlu, TSO’daki programının ardından restorasyonu tamamlanan Milli Mücadele kararlarının alındığı ve Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’nde incelemelerde bulundu.

Vali Gül'ü Ziyaret Etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kongre Müzesi’nin ardından Sivas Valisi Davut Gül'ü makamında ziyaret etti. Kılıçdaroğlu ile bir süre görüşen Vali Gül, kendisine Selçuklu kartalı motifli plaket takdim etti. Kılıçdaroğlu ise Cumhuriyet kenti Sivas’ta olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Vali Gül’e teşekkür etti. Kılıçdaroğlu daha sonra karayolu ile kentten ayrıldı.