AK Parti İl Başkanı Ziya Şahin, Sivaslıların merakla beklediği referandum tarihini açıkladı. 2017 yılının bahar aylarında anayasa değişikliği ve başkanlık sisteminin halka sorulacağını söyleyen Şahin, başkanlık sisteminin hızlı karar almayı ve rekabet edebilmeyi amaçladığını söyledi.

Türkiye’nin gündemini oluşturan Başkanlık sisteminin detaylarını açıklayan Şahin, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de bu hususa dikkat çektiğini söyleyerek “Her gün farklı gelişmelerin yaşandığı ülkemizde MHP ve hükümetin ortak bir söylemi yakalanmışken anayasa değişikliğinin yapılması ve millete götürülmesi artık kaçınılmazdır. Bu süreç yaşanmaya başlanmıştır. Kuvvetle muhtemel bahar aylarında bir referandum olacaktır. Milletimizin önüne ana yasa değişikliği olarak bu hususlar gelecek ve milletin vereceği karara göre de uygulanacaktır” ifadelerini kullandı.

ANAYASA KARARLARI YAVAŞLATIYOR

Mevcut anayasanın 1980 darbe döneminden kaldığını söyleyen ve zaman zaman değişikliklerin yapıldığına dikkat çeken AK Parti İl Başkanı Ziya Şahin, mevcut sistemin dünya şartlarına nazaran daha geride kaldığının altını çizdi. Parlamenter demokratik sistemde bazı kararların aşamalar halinde alınabildiğine dikkat çeken Şahin “Türkiye’de ki cumhurbaşkanlığı ve parlamenter sistemin dünya şartlarına uymadığı görülüyor. Hızla gelişen ülkelerde partili cumhurbaşkanlığı veya yarı başkanlık sistemi var. Kararların hızlı alınması gerekiyor. Bizde ki parlamenter demokratik yapı, kararların belirli aşamadan geçmek suretiyle alınmasını gerektiriyor. Bu da zaman alıyor. Bu süreçte başkaca ülkeler hızla yol alırken geride kalıyoruz. Ülke olarak devlet olarak çıkarlarımızın çatıştığı devletlerle rekabet edemiyorsunuz. O nedenle çağdaş yönetim biçimine ulaşmak Türk milletinin de hakkı” dedi.

SİSTEMLİ BİR DEĞİŞİKLİK OLMADI

Mevcut anayasanın karar almayı geciktirdiğini söyleyen Şahin, anayasanın vermiş olduğu yavaşlığı hükümetin, Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın özel çalışmaları ile aşıldığını ifade ederek “Başkanlık sistemi veya başkanlık sistemi gibi hızlı karar almayı etkinleştirecek bir sisteme ülkemizin ihtiyacı var. Fiilen cumhurbaşkanımız çok aktif olarak hem iç hem dış politikayı yönlendirmekte, meclis ve başbakan ile çalışmaktadır. Anayasanın vermiş olduğu yavaşlığı cumhurbaşkanı, başbakan ve hükümetin etkin hareketi ile telafi ediyoruz. Bunun yasal bir zemine oturması gerekiyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’de bunu tespit etti ve artık hızlı şekilde karar alma, olaylara müdahil olma gereğini gördü. Türkiye’nin diğer ülkelerde olduğu gibi başkanlık sistemine kavuşması gerektiğini söyledi. Bunun için gerekli olan Anayasa değişikliğidir. Anayasa değişikliği, 12 Eylül 1980’de ki darbeden sonra da devam etmektedir. Belli şekilde maddeler değişse de sistemli bir değişiklik olmamıştır. Zamana uymakta ve diğer ülkelere uymakta bizi yavaşlatıyor. Anayasa değişikliğinin gereği tümden ortaya çıkmıştır. Muhalefette artık bunu biliyor. 24. Dönümde muhalefetle anayasa komisyonu kurduk. Çoğunluğa göre değil eşit üyeye göre uzlaşma zemini aradık ve 60 maddede uzlaştık. Uzlaşılmış belli maddeler var. Başkanlık sisteminin gelmesi de elzemdir” şeklinde konuştu.