MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkan Yardımcısı Murat Sulakçı, hükümet tarafından açıklanan buğday taban fiyatlarının maliyetlerin altında kaldığını, çiftçinin bir kez daha yüzüstü bırakıldığını söyledi.

450 dolara ithal edilen buğdayın fiyatının günümüzde 7 bin 500 TL civarında bir rakama tekabül ederken çiftçiden buğdayın tonunun bu rakamdan daha aşağı alınmasının savunulacak bir tarafının olmadığının altını çizen Başkan Yardımcısı Sulakçı, “Anlık çözümleri ile yine emekçilerin üzerinden geçici de olsa çözmeye çalışan iktidarın bu yanlış politikası ileride daha da büyük sorunlar olarak karşımıza geleceğini görmek hiçte zor değil. Bu uygulama başlı başına yanlıştır. Alım fiyatları yeniden gözden geçirilmelidir.” dedi.

İktidara konuya ilişkin sorularda yönelten Sulakçı sözlerini, “ Yabancı çiftçiye primi peşin ödeyip 7 bin 500 TL civarında bir rakama ürün alan iktidar bizim çiftçilerimize ise 6 bin 50 TL verip bin TL’lik primi neden daha sonra tarihi belli olmayan meçhule  bırakıyor? Çiftçilerimiz yıllarca hasat döneminde hep ithalat baskısıyla mağdur edildi ve hep  ürünleri ellerinden çıktıktan sonra buğday fiyatları yükseldi. Buğdayını veren üreticiden yaklaşık olarak yüzde 2.2 stopaj kesilmektedir. Bu da yetmezmiş gibi ürünün protein ile birlikte hektolitre dediğimiz dolgunluk değerlerine bakılmaktadır. Eğer ürün yeterli kalitede değilse alım yapılırken de buğdayın fiyatının düşmesine neden olacaktır. Buda çiftçiyi olumsuz yönde etkileyecektir. Üreticiler serbest piyasa koşullarında ürününü istediği şekilde degerlendirebilir. Ürününü sadece TMO’ya veren çiftçilere bin TL’lik prim verilmesi de hukuki değildir. Elimizdeki buğdayın yeterli olmadığı ortadadır. Önümüzdeki günlerde bu kur fiyatları ortada iken güz döneminde yapılacak bir ithalatta yabancı çiftçilerin buğdayı kaç dolardan alınacaktır. Eğer bu fiyatlar yeniden revize edilmez maliyetlerinin bu kadar yüksek olduğu yerde çiftçi nasıl üretim yapacak şaştık kaldık.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.