BAŞBAKAN Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'nin AB üyeliği için yaptığı müzakerelerin dondurulması kararını eleştirerek bu kararın bir manada teröre verilen destek anlamına geldiğini söyledi. Kurtulmuş, AP'nin kararı dikkate almayacağımız bir karardır, çok açık söylüyorum yok hükmündedir" dedi.

Temaslarda bulunmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'nde Türk temsilcilerle bir araya geldi. Kurtulmuş burada yaptığı konuşmada, iki gün önce Avrupa Parlamentosu'nda oylanan Türkiye'nin AB ile müzakerelerinin dondurulması kararını eleştirerek kararın tamamen çifte standartlı olduğunu söyledi. Kurtulmuş, "Son gelişmeler bize gösteriyor. Kendi kararlarımızı kendimiz vermek zorundayız. AP'nin oylama kararı bir yerde teröre verilen destek manasındadır. Terörle mücadele ediyoruz. Yüzlerce insanımızı kaybediyoruz.

Türkiye DAEŞ'in saldırısı altında. Bu mücadelemizi de görüyorlar. 15 Temmuzu da biliyorlar. Bütün bunlara rağmen Türkiye OHAL'i bitirmeden Türkiye ile AB müzakerelerini devam etmeyecek diyorlar. Adama sormazlar mı? Fransa'da OHAL ilan edildiği zaman biriniz de ağzınızı açıp Fransa, neden OHAL ilan ediyor dediniz mi? Bu tam bir çifte standarttır. Fransız'ın canı can da bizim insanımızın canı can değil mi? Böyle baktığımız zaman AP'nin aldığı bu karar çifte standartlıdır, siyasi bir sonucu yoktur. Türkiye açısından da bundan sonra dikkate almayacağımız bir karardır. Yok hükmündedir. Çok açık söylüyorum. Sadece bu karar için değil AB ile geçmişte de çifte standartlı davranışlarla karşılaştık. Türkiye AB'ye tam üyelik için müracaat edip adımlarını attıkça hani bir reklam var ya gömlek veremedik ama kravat verelim. Dediler ki biz sizi tam üye yapamıyoruz ama ayrıcalıklı üyelik verelim. Hiçbir ülkeyle konuşmadıkları şeyleri Türkiye'ye teklif ettiler. En son vize serbestisi ve geri kabul anlaşması eş zamanlı olarak 64. hükümet zamanında anlaşma yapıldı. Biz üzerimize düşen sorumlukları yerine getirdik" diye konuştu.

BİZ SÖZÜMÜZÜ TUTTUK SİZ NEDEN TUTMADINIZ

Türkiye ile AB arasında sığınmacı krizini engellemek için imzalanan geri kabul anlaşması ile ilgili konuşan Kurtulmuş, "Biz üzerimize düşeni yapmışsız. Vize serbestisi anlaşması da yaptık. Siz neden sözünüzü tutmuyorsunuz. Bu anlamda da Türkiye çifte standartla karşı karşıya kalmıştır. Bu karar, terör örgütlerini cesaretlendirecek bir karardır. Kabul etmiyoruz, yok hükmünde farz ettiğimiz açıklıkla ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

MAALESEF BÖLGEMİZ BİR CADI KAZANI

Suriye ve Irak'ta devam eden savaşa dikkat çeken Kurtulmuş, geçmişte sınırlarını böldükleri insanların şimdi de zihinlerini gönüllerini bölmeye çalıştıklarını ifade ederek Türkiye'nin bölgede istikrarlı olan ülke olduğunu ve etrafı çalkantılarla dolu bir coğrafyada öneminin giderek arttığını dile getirdi. Kurtulmuş "Türkiye'nin ayağına çelme takmak isteyen güçlerin olduğunu da biliyoruz. Büyük bir ülkenin engellemeye çalışanlar çok olur" ifadelerini kullandı.

2015 Temmuz'dan beri Türkiye'nin çeşitli terör grupları tarafından saldırı altında olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, terörle mücadelenin sonlandırılması için az bir zamanın kaldığını, bir yandan da bu terör örgütlerinin hiçbirinin kendisinden ibaret olmadığını, arkalarında türlü destekler olduğunu söyledi. 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin Anadolu topraklarında bugüne kadar yaşanan en büyük ihanet hakareti olduğunu söyleyen Kurtulmuş "O darbe teşebbüsü başarılı olsaydı, Türkiye Allah muhafaza bir iç savaşın içine girmişti ve Suriye gibi yabancı işgallere hazır bir ülkeye dönüştürülmüştü" şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, "AB ile Türkiye ilişkileri yeni bir döneme giriyor. Türkiye güçlü bir şekilde bölgesinin önemli bir ülkesi olmaya devam edecektir. Türkiye bulunduğu coğrafya sayesinde 10-15 dış politika kartını oynayabilecek güçte, Türkiye'nin sorunlu bir coğrafyada yaşamasına karşın güçlü Türkiye olma yolunda sağlam adımlarla ilerleyecek" dedi.

BÖYLE PAZARLIK OLMAZ

Türkiye ile AB'nin imzaladığı Türkiye'ye vize serbestîsi ve sığınmacıların geri kabul anlaşmasının eş zamanlı olarak yürütüldüğünü hatırlatan Kurtulmuş, Avrupa'nın bu konuda üzerine düşeni yerine getirmediğini belirtti. Kurtulmuş şöyle konuştu:

"Bu duvarı kaldıralım da görsünler bakalım. Bizim milletimiz 3 milyon Suriyeliyi bağrına basıyor, gıkını çıkarmıyor ama Avrupa 3 bin sığınmacı için tel örgüler mi öreyeceğiz, çelik duvarlar mı öreyeceğiz diye zorluklar yaşıyor o zaman samimi olsunlar. Türkiye önünüzde duvar Başka bir anlaşma var. Ne oldu vize serbestisi. Bir de bu anlaşmanın ikinci ayağı var. Vize serbestisi anlaşması var. Ne oldu vize serbestisi. Unuttular mı? hafızalarından mı silindi? Bu yüzden samimi olsunlar.. Buyurun vize serbestisini uygulayın biz de geri kabul anlaşmasına devam edecek derseniz böyle bir pazarlık olmaz"

Kurtulmuş, toplantının ardından Londra'da faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile sohbet etti.