MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkan Yardımcı Murat Sulakçı, açıklanan fındık alım fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulunarak fındık fiyatlarının belirlenmesinde ordunun plakasının kriter alınmasının evlere şenlik bir durum olduğunu savundu.

Açıklanan fındık taban fiyatının ardından konuya ilişkin hiç bir yerden açıklama gelmediğine dikkat çeken Sulakçı, “Geçtiğimiz üretim sezonu olan 2021 yılında açıklanan fiyatlara bakacak olursak. Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 TL, Levant kalite fındık için ise kilogram başına 26 TL 50 kuruş olarak belirlenmiş ve bu fiyatlar üzerinden fındık alımı gerçekleşmişti. Bugüne geldiğimizde ise artan dolar kuru, işçilik, gübre başta olmak üzere bir çok maliyeti baz almak yerine verilen fiyatın konuşulmaması için Terzi Fikri üzerinden üreticiye dar gelen bu fiyat elbisesini dikmek istemesi de ayrıca manidardır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ordu’da açıkladığı fiyat olan 54 TL’nin ardından TMO’nun Giresun Kalite Kabuklu Fındığı için 53 TL, Levant Kalite Fındığı için 52 TL, Sivri Kalite Fındığı için 51 TL olarak fiyat açıklamasının yapıldığını savunan Sulakçı, “Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın desteklerle birlikte 54 TL olarak açıkladığı fındık fiyatları TMO tarafından 3 ayrı kalite için 3 ayrı fiyat olarak açıklandı. Açıklanan fındık fiyatına yönelik gerçekçi bir maliyet hesabı yapılsa idi ortalama fındığın kilogram fiyatı 72 TL den az olmazdı. Bu fiyat ise üreticinin bir nebzede olsa fiyatlardan memnun kalacağı ve üretimden kopmayacağı bir fiyat olurdu. Üretici her yıl budama, dip sürgünü kesimi, taşıma işçiliği, gübre ve gübreleme masrafları, belleme, zirai mücadele giderleri ve diğer işçiliklere ciddi harcama yapmaktadır. Alım fiyatında yapılan artış bu giderleri karşılayamaz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.