MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yılmaz Coşkun, maliyetlerin artması ile birlikte ekim alanlarının her geçen gün azaldığını söyledi.

Yakıt, tohum, gübre ve diğer girdilerin artmasının çiftçileri yıprattığını, artık çiftçinin maliyetlerin altından kalkamadığını vurgulayan Coşkun, “Vatandaş azda olsa ekmeye gayret gösteriyor bu seferde malını değerinde satamıyor. Çiftçi malını örneğin 5 TL’ye satıyorsa çiftçinin sattığı ürünün fiyatı 3 ay sonra 10 TL’ye çıkıyor. Çiftçi sattığı ürünün hesabını oturup yapıyor. Masrafına bakıyor ve getirisine bakıyor verdiğim emeğe değmez diyor. Bir çok çiftçi çiftçiliği bırakacak duruma geldi.” dedi.

Besicilerin de zor zamandan geçtiğini bir çok besicinin hayvanlarının yem ihtiyacını karşılayamadığını ve mecburen kesime göndermeye devam ettiğini aktaran Başkan Coşkun, “Yem fiyatları aldı başını gitti. Besici hayvanına yedirdiği yemin karşılığını süt veya hayvan satarak karşılayamıyor. Günümüzde süt fiyatları ciddi derecede arttı ama çiftçilerden alınan sütün karşılığında ödenen miktar halen yetersiz. Özellikle bu süreçte üretimin durmaması için çiftçiye, besiciye devletimiz tarafından gerçekten verilen destekler artırılmalı. Ya da üretim yapan istihdam sağlayan bu insanların girdi maliyetleri düşürülmeli. Zaman zaman destekleme adı altında hesaplara para yatırıyorlar ama günümü şartlarına göre desteklemelerinin güncellenmesi gerekmektedir. Özellikle mazot konusunda ciddi adımlar atılmalı. Çiftçiye mazot indirimli verilmeli. En azından mazottan ÖTV alınmamalı. Özel yatı ve uçağı olandan ÖTV alınmıyor da tarlada bu ülkenin üretimine katkı sağlayan emek veren çiftçilerden neden ÖTV alınıyor. Şu anda köyler yazlıkçı durumda. Köylerden gelip şehirlere alışveriş yapılmaya başlandı. Artık ekmek bile şehirden gidiyor köylere. Bu durum geleceğimiz açısından çok kötü.” ifadelerini kullandı.