HANİFE KANAT

Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı heyetiyle beraber Sivas’a gelerek, Sivas'ta yerel yönetimlercede bir süre tartışılan ve sıkça gündeme gelen okuldan Aşık Veysel’in isminin kaldırılmasına ilişkin basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Şairler, Aşıklar, Erenler diyarı Sivas'tayız diyerek sözlerine başlayan Bursalı; “Bugün Türk Milletine, Türk Edebiyatına, ozan geleneğimize ve Türkiye’nin süzülmüş erdem birikimine saygının ve sorumluluğun bir gereği olarak buradayız.” dedi.

Aşık Veysel’i bir güle benzterek konuşmasına devam eden Bursalı; “Aşık Veysel’in isminin gönüllere açıldığı, kalplere yazıldığı diyardır. Ne yazık ki, aynı zamanda Aşık Veysel’in isminin yok yere okul tabelalarından silindiği, ona karşı vefasızlığın gösterildiği bir diyar olmuştur. Burada büyük ozanımız, bu toprakların süzülmüş erdem, gönül, namus birikiminin temsilcisi, Aşık Veysel’in Sivas’ta bir ortaokulumuzdan isminin kaldırılmasıüzerine bu açıklamayı yapıyoruz. Aşık Veysel Ortaokulu’nun farklı bir isimle Anadolu Lisesi olarak hizmet vereceği, bir süre önce Valiliğimiz tarafından kamuoyuna açıklanmıştır. Dolayısıyla Aşık Veysel ismi kaldırılmıştır.” açıklamasını yaptı.

Bu kararın vahim bir hata olduğunu dile getiren Bursalı; “Bu olayın Sivas’ta yaşanması, Sivas Valiliği'nin Türkiye’nin büyük değerleri arasında yer alan halk ozanı Aşık Veysel’in adını memleketi Sivas’taki Aşık Veysel Ortaokulu'ndan kaldırılması vahim bir hatadır. Vatan Partisi olarak bu kararı kabul etmiyoruz. Aşık Veysel’in isminin kaldırılmasını Türk Milleti de kabul etmez, Sivaslılar da kabul etmez, hiç bir vicdan kabul etmez. Bu karar hepimizin yüreğinde yara açmıştır. Aşık Veysel’in dokunulmazlığı vardır. Kimse Aşık Veysel’in ismine dokunamaz. Bu isim değişikliği, herhangi bir okul değişikliği ve teknik süreçle de açıklanamaz. Yapılan, Türk Milletine, Türk Edebiyatına, Türkiye’nin büyük birikimine saygısızlıktır. Bu hatadan ancak, o okula Aşık Veysel ismi yeniden konularak dönülebilir. Başka bir yere isminin verilmesi ister kültür merkezi, ister üniversite olsun bu vahim durumu ortadan kaldırmaz. Bu hatayı işleyenler, çocuklarına Aşık Veysel ismi koysalar da, dünya’nın en değerli binalarını yapıp Aşık Veysel ismi verseler bile bu hatayı telafi edemezler, kendilerini affetiremezler. Sivas Valiliğimize sesleniyoruz. Hatadan dönmek erdemdir. Bu yarayı toplumun bağrında açmayınız. Aşık Veysel’in ismini o okula yeniden veriniz. Aşık Veysel’e sizlerin de değer verdiğini biliyor, bu kararı düzelteceğinize inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“ZOR GÜNLERDEN GEÇİYORUZ”

Ülkece zor dönemlerden geçtiğimizi vurgulayan Bursalı; “Zor günlerden geçiyoruz ve önümüzde de çetin bir süreç var. Türk Milleti her türlü zorluğa karşı eşsiz bir dayanma yeteneği gösteren büyük bir millettir. İşte o büyük milleti millet yapanlardandır Aşık Veysel. Türk Milleti, bu üstün özelliklerini Aşık Veysellerle kazanmıştır. Her şeye dayanırız, yeri gelir susuz, ekmeksiz yaşarız ama Aşık Veysellerin temsil ettiği erdemler olmazsa, onlara sarılmazsak, zorlukları yenme kabiliyetimizi de kaybederiz. Bizim toplular Aşık Veyselleriyle ayakta kalır. Aşık Veysel herhangi bir ozan değildir. Atatürk Devrimini bilincine işlemiş, Türk, Kürt, Alevi, Sünni ayrımlarını, milliyet ve mezhep bölünmelerini elinin tersiyle itmiş bir insandır. Eserlerinde bu büyük birlik duygusunuduyarız, bu güzellikleri dinleriz. Özellikle bu değerlerin hedefte olduğu, milli ve devrimci mirasın, toplumun hedef alındığı, karamsarlığın, bireyselciliğin, yozlaşmanın, LGBT gibi aparatların toplumun önüne salındığı bir dönemde en güçlü silahımız Aşık Veysel’dir. Onun isminin geleceğe taşınması, yıkılası özel çıkar dünyasında zora düşen dürüstlüğün, paylaşmanın, diğerkamlığın, kardaşlığın, çalışkanlığın, sevginin, muhabbetin, sadakatin, güzel Türkçemizin, türkülerimizin yarınlara taşınmasıdır.” dedi.

Aşık Veysel isminin bir yerlerden silinmesinin boş bir çaba olduğunu belirten Bursalı; “O büyük halk ozanı kendi mezarına bile taş koyulmasını, o taşa isminin yazılmasını istemeyen bir erdeme sahiptir. Görüldüğü gibi Aşık Veysel’in isminin tabelalarda olmasına, Veysel’in ihtiyacı yok ama bizim ihtiyacımız var. Türk Milletinin onun ismini duymaya, görmeye ihtiyacı olacak. Mutluluğu malda, mülkte, gösterişte aramayanların ona ihtiyacı var. senlik-benlik gütmeyip birliği dileyenler onun adını duymalıyız. Onun ismini geleceğe taşımalıyız. Yolda bulduğumuz ekmek parçasını nasıl üç kez öpüp başımıza koyuyorsak, milletimizin büyük değerlerine karşı da öyle vefakar olacağız. Onlar bizim için ekmek kadar mübarektir, su gibi azizdir. Sayın Valimize tekrar sesleniyoruz; Aşık Veysel’in isminin kaldırılmasını kabul etmiyoruz! Şiddetle protesto ediyoruz. O okula Aşık Veyselimizin adı yeniden konulmalıdır. Bu sayede Aşık Veysel isminin dokulmayacak, kaldırılmayacak bir değer olduğunu da herkes anlayacaktır. Vatan Partisi olarak, başta Genel Başkanımız Doğu Perinçek olmak üzere, bu konuda sonuç alana kadar takipçisi olacağımızı, geri adım atmayacağımızı ve sürecin peşini bırakmayacağımızı bir kez daha Sivas’tan ilan ediyoruz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.