HANİFE KANAT

Cumhuriyet Halk Patisi Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı ve MYK (Merkez Yürütme Kurulu) üyesi Aliye Timisi Ersever Sivas’a ziyarette bulundu. Ziyareti hasebiyle açıklamalarda bulunup kadın kolları olarak yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

Aylin Nazlıaka’nın göreve gelmesi ile beraber bir çok çalışma başlattıklarından söz eden Ersever; “Göreve geldiğimiz dönemde pandemi ile karşılaştık ve kimse ne yapacağını bilmiyordu ama hızlıca toparlanıp sahalara çıktık. Türkiye’nin gitgide derinleşen konusu; kadın cinayetleri ve çocuk istismarı ile ilgili projeleri başlattık ve bu konu ile ilgili ‘YAŞAMHAK’ isimli bir proje geliştirdik, projenin anlamı ise; yaşamak hakkımız. Bu projemiz ile ilgili genel merkezimizde 7/24 hizmet veren bir çağrı merkezi sistemi kurduk. Bu sistemi devreye sokmamızla beraber telefonlarımız çok ciddi bir şekilde çalmaya başladı, bu da durumun ne kadar acı ve ne kadar ciddi boyutlara ulaştığının bir göstergesi oldu. Projemizin devamında 81 ilimizdeki barolarımızla yazışmalar yapmaya başladık ve avukatlarımızla sözleşmelerimizi imzalayarak kadınlarımıza ücretsiz avukat temin ettik. Bunun haricinde belediyelerimizle görüşerek ihtiyaç sahibi kadınlarımızı sığınma evlerine yerleştirdik. Psikologlar ile anlaşmalar yaparak kadınlarımıza psikolojik desteklerde sağladık.” açıklamasını yaptı.

Kadın cinayetleri ve çocuk istismarları ile ilgili yorum yapan Ersever; “Kadın cinayetleri günde 4’e çıkmaya başladı. Çocuk istismarlarının ise duyabildiklerimiz ve duyamadıklarımız var. Vakıflardaki ve yurtlardaki çocukların durumunu bilmiyoruz, açığa çıktığında öğrenebiliyoruz. Cezasız bir kadın cinayeti sistemi yaşıyoruz, cinayet işleyenler internetten ne yaparsam indirim alırım diye araştırma yapıyorlar. Biz kadın cinayetlerini çok önemsiyoruz ve herkesin de önemsemesi gerektiğini düşünüyoruz. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bu konu ile ilgili bir sözü var; ‘İktidara geldiğimiz zaman İstanbul Sözleşmesi yeniden imzalanacak’.” dedi.

Kadınları korumak zorunda kalmanın en büyük problem olduğundan bahseden Ersever; “Ülkemizde nüfus olarak eşitiz, biz zaten hiç bir zaman fiziksel olarak eşit olduğumuzu söylemedik ama kanunen ve her yerde kadın ve erkek eşit olarak yaşamalı, çalışmalı. Türkiye’de bu durum çok vahim durumda. Kadınlar artık gece tek başına dışarıya çıkmaya korkuyor ve bunun sadece fiziksel şiddet ile olmuyor. Psikolojik şiddette çok vahim bir noktada. Hükümetin bu konuda yetersiz kalması durumu bu hale getiriyor, cezai yaptırımlar yetersiz.” yorumunu yaptı.

SİVAS’TA TEPKİ ÇOK BÜYÜK

Sivas’ın Cumhuriyet Halk Partisi için çok büyük önem arz ettiğini söyleyen Ersever; “4 Eylül 1919’da meşale Sivas’tan yakıldı biz yine aynı şekilde meşaleyi Sivas’tan yakmak istiyoruz. Sivas’ta gördüğümüz kadarıyla tepki çok büyük. Ancak her yerde olduğu gibi Sivas’ta da korkudan dolayı sessiz bir tepki hasıl. Sivas’taki İlçe Kadın Kolları ile bir araya gelerek bu korkuyu aşıp vatandaşlarımızın korkmadan tepkisini nasıl dile getirebileceğini görüşüyoruz.

“SUÇ KIYAFET GEREKÇESİ İLE BİR KADINI HEDEF GÖSTERMEKTİR”
Milliyetçi Hareket Partisi Eski Millet Vekili Ahmet Çakar’ın Oyuncu Melis Sezen’in bir ödül töreninde giydiği kıyafet ile ilgili yaptığı yorumu eleştiren Ersever; “Görüyoruz ki iktidar kadın bedeni, kadın giyimi konusunda gittikçe daha da katılaşıyor. İktidarın küçük ortağı MHP eski Milletvekili Ahmet Çakar, Melis Sezen’i hedef göstererek giyimi ile ilgili yorum yaptı. Bu konuda Kadın Kolları Genel Başkanımız Aylin Nazlıaka şöyle bir açıklama yaptı, ‘Kıyafeti giymek suç değil, suç kıyafet gerekçesi ile bir kadını hedef göstermektir.’ Bu çok tehlikeli bir konu, kadın bedeni, kadın saçı, kadın kıyafeti yani kadınlar üzerinden siyaset yapmak kadın cinayetlerinin bu denli fazla olduğu bir ortamda direkt hedef göstermektir. Dilerim yaptığı yanlıştan bir önce döner ya da zihniyetini değiştirir.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.