HANİFE KANAT

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Sosyal Medya düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına, basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kamuoyunda bilinen adıyla sosyal medya yasası Dijital Mecralar Komisyonu ve Adalet Komisyonu’nda görüşülerek geçti diyerek başlayan Karasu; “Teklif 1 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’na inecek. Teklifle; Basın Kartı Komisyonu yeniden düzenleniyor. 9 üyeden oluşacak bu komisyonun 5 üyesini partili Cumhurbaşkanı’nın atadığı İletişim Başkanı belirleyecek. Bu komisyon kimlere basın kartı verilip, kimlere verilmeyeceğini belirleyecek. Üstelik kanun teklifinin TBMM’ye sunulan ilk halinde çoğunluğunu kendi belirlediği basın kartı komisyonu üyelerinin kararlarında AKP’ye ters düşecek bir karar olursa diye, komisyonun alacağı kararlar Başkan’ın onayından sonra yürürlüğe girecekti. Adalet Komisyonu üyelerimizin yoğun itirazları sonucu Başkan’ın onayı geri çekildi. AKP’nin istediğine basın kartı verilecek. İktidarı eleştiren, yanlışlarını dile getiren kişiler “basın mensubu” olamayacak.” açıklamasında bulundu.

Bir diğer önemli konu da 29. Madde ile getirilen dezenformasyon meselesi diyerek konuşmasına devam eden Karasu; “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ibaresi getirilerek "endişe, korku veya panik yaratma, ülkenin iç ve dış güvenliğini kamu düzenini ve kamu barışını bozmaya" yönelik yayın yapanlara hapis cezası getiriliyor. Bu yanıltıcı bilgi kavramını kim belirleyecek? Maalesef AKP iktidarı döneminde yargı bağımsızlığını yitirdi. Cumhurbaşkanı her türlü ifadeyi kullanabiliyor ama muhalif ses yükseldiğinde hapis yolu gözüküyor. AKP döneminde sosyal medyada sıkça kullanılan bir tabir var; “Silivri soğuktur.”. İnsanlar eleştiri yapmaktan, gerçeği ifade etmekten çekinir hale geldi. Komisyon görüşmeleri sırasında AKP’nin komisyona davet ettiği Yargıtay üyesinin kanun teklifinin özellikle çok tartışılan ve “dezenformasyon” olarak adlandırılan 29. maddesine ilişkin "Kamu barışını bozma gibi bir kavramın yargı tarafından uygulanmasında tartışmalar çıkabilir. Ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ile ilgili bilginin ne olduğunun belirlenmesi güçlük arz eder". ifadeleri oldukça önemli. Ama tabii ki yine AKP ve MHP'li üyeler Yargıtay üyesini boş hikaye anlatmakla itham ettiler.” ifadelerini kullandı.

Anayasa’nın 28. maddesine değinen Karasu; “Anayasa’nın 28. maddesinde açıkça belirtildiği gibi “Basın hürdür, sansür edilemez.” ama iktidar, muhalif basını susturmaya, kendisini eleştirecek her sesi kesmeye yönelik yasalar çıkarmaya, Anayasa’yı ihlal etmeye devam ediyor. Hiç kimsenin şüphesi olmasın, iktidarımızda basın tam anlamıyla özgürleşecek. Hiç kimse fikir ve düşüncelerinden dolayı ceza almayacak.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.