Sivas’ta yaşayan Hayati Ünsal, 40 yıllık deneyimiyle ahşap ve çelik işleme sanatında önemli bir başarıya imza attı. Dünyanın en sert çeliği olarak bilinen ray makas çeliğine, Göktürklerin Türeyiş Destanı’ndaki Kürşat’ı emziren dişi kurt figürünü işleyen Ünsal, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatları gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor.

Küçük bir atölyede çalışan Ünsal, çelik nacak, baston, kemik tarak ve sürahi gibi çeşitli el eşyalarına şekil veriyor. Son olarak, tren makası çeliğinden yaptığı nacağa, Türk destanının önemli unsurlarını işleyerek dikkatleri üzerine çekti. Ünsal, “Kürşat’ın hikayesini çeliğe nakşetmeyi başardım” diyerek, bu projeye olan heyecanını dile getirdi.

Sivas'ı Sarsan Depremler Yeni Bir Gerçeği Ortaya Çıkardı Sivas'ı Sarsan Depremler Yeni Bir Gerçeği Ortaya Çıkardı

"Unutulmaya Yüz Tutan Sanatlarımızı Yaşatmaya Çalışıyorum"

Ünsal, sanat hayatına küçük işlemlerle başladığını belirterek, “40 yıldır bu meslekle uğraşıyorum. Oyma işleme sanatı yapmaktayım. Amacım, Sivas bıçağı ve tarağı gibi geleneksel eşyalarımızı yeni nesillere sevdirmek” dedi. Tavuk yumurtasından dünyanın en sert çeliğine kadar çeşitli malzemelerde işlemeler yaptığını ekledi.

Yurt Dışına İhracat Yapıyor

Hayati Ünsal, ahşap üzerine Türk bayrağı, kurt ve Kürşat’ın portresini de işlediğini belirterek, “Günden güne artan bir talep var. Ürünlerimizi Mısır, Irak, Amerika, Fransa ve Almanya’ya gönderiyoruz” şeklinde konuştu. Özellikle iş adamlarına ve devlet büyüklerine yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Kaynak: iha