Sivas'ta, kış aylarının sert soğuklarıyla birlikte, vatandaşlar arasında salgın hastalıkların artış göstermesi, bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenleri doğal çözümlere yönlendirdi. Bu dönemde, özellikle bitkisel çaylar rağbet görmekte. Karışık kış çayları, zencefil çayı, ıhlamur ve limon çayı gibi doğal içecekler, halk arasında popülerleşen sağlık destekleri arasında yer alıyor.
Sivas'ın hal esnaflarından Hayrettin Bozdağ, kış aylarının gelmesiyle birlikte özellikle ıhlamur ve karışık kış çaylarına olan talebin arttığını belirtti. Bozdağ, "Malum kış geldi, soğuklar daha sert bir şekilde kendini hissettirmeye başladı. Kışın hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler doğal çözümlere yöneliyor. Bunlardan en popüler olanı ise bitkisel çaylar. En çok tercih edilenler arasında ıhlamur, zencefil, limon çayı ve karışık kış çayı yer alıyor." dedi.
Kış Çayının Faydaları
Bozdağ, kış çayının içeriğini ve sağlığa olan faydalarını da şu şekilde açıkladı: "Kış çayı, içerisinde ıhlamur, tarçın kabuğu, zencefil, kuşburnu, karanfil, papatya, altın otu ve ekinezya gibi bitkiler bulunuyor. Bu karışım, bağışıklık sistemini güçlendirir, A, B, C, D ve E vitaminleri içerir ve vücudu hastalıklara karşı korur. Kışın soğuklarla birlikte daha fazla rağbet görmesi de bu bitkisel çayların faydalarından kaynaklanıyor."
Ihlamurun Öne Çıkan Yeri
Sivas'ta, soğukların etkisiyle en çok tercih edilen bitkisel çaylardan biri de ıhlamur. Bozdağ, "Ihlamur, vitamin bakımından zengin bir bitkidir. Akciğerleri koruyucu özellikleri, öksürük kesici etkisi ve vücuda sağladığı faydalarla kışın olmazsa olmaz bir içecektir. Ama sadece ıhlamurla da kalmıyoruz, Sivas'ta insanlar karışık kış çaylarını tercih ediyorlar. İçeriği sayesinde kış boyunca vücut direncini artırarak soğuklara karşı savunma sağlar." diyerek, ıhlamurun kış çayı içindeki önemine dikkat çekti.
Kış Çayı Talebi Artmış Durumda
Sivas'ta, özellikle soğukların erken gelmesiyle birlikte bitkisel çaylara olan talep artmış durumda. Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl, kış çaylarına ilgi daha fazla. Kış çaylarının, sabah akşam tüketilebilecek doğal içecekler olduğunu belirten Hayrettin Bozdağ, "Kış çayı, soba ve ocak başında demleyerek içilen, içerdiği vitaminler ile hem vücuda sıcaklık sağlayan hem de hastalıklara karşı direnç oluşturan bir içecektir. Bu yıl soğukların erken gelmesi nedeniyle talep biraz daha fazla. 3 ay boyunca tükenebilir. Kış çayının kilosu 1.000 TL, paket fiyatı ise 60 TL. Bir paket çaydan 4 demleme yapabiliyorsunuz, bu da yaklaşık bir haftalık bir süre zarfında bir aileye yeterli olacak kadar çay demek." dedi.
Yazın Yerini Kış Çayları Aldı
Sivas'ta kış çaylarının sıcak içecek olarak tercih edilmesinin yanı sıra, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri ile de oldukça faydalı olduğu vurgulanıyor. Kışın, soğuk havalar ve kış hastalıklarının arttığı bu dönemde, doğal bitkisel karışımların bağışıklık üzerindeki olumlu etkileri büyük önem taşıyor.
Bozdağ, kış çaylarının içeriğindeki bitkilerin birleşiminden elde edilen şifalı etkilerle, Sivaslılar arasında kışın vazgeçilmez içeceği haline geldiğini belirtiyor. "Bunlar, insanların soğuk havalarda daha az hastalanmasını sağlamak için önemli. Karışık kış çayları, her geçen yıl daha fazla ilgi görüyor. Sadece ıhlamur değil, içerisinde ekinezya, karanfil, kuşburnu gibi bitkiler bulunan bu karışımlar, soğuk algınlıklarını ve grip gibi hastalıkları önlemeye yardımcı oluyor." dedi.
Sivas’ta kış aylarının gelmesiyle birlikte bitkisel çaylara olan talep artarken, özellikle bağışıklık sistemini destekleyen ve soğuk algınlıklarını önleyen karışık kış çayları büyük ilgi görmekte. İnsanlar, bu soğuk günlerde hem ısınmak hem de sağlıklı kalmak için doğal çözümleri tercih ediyor.