Sivas Belediyesi tarafından yapılan paylaşım, Sivaslıları paniğe sürükledi. Sivas Belediyesi’nden yapılan paylaşımda, tatlı su örneklerinden alınan numunelerden 6 adet çeşme suyundan Francisella Tularensis hastalığının pozitif çıktığı belirtildi.
Belediyeden yapılan paylaşımda; “Hemşehrilerimizin dikkatine, Şehir genelindeki 152 tatlı su çeşmesinden alınan numuneler sonucunda Kepenek tatlı su kaynağından beslenen 6 çeşmenin suyunda "Francisella Tularensis" hastalığı pozitif çıkmıştır. İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan koordineli çalışma sonucu söz konusu çeşmelerin suları kesilecektir. Halk sağlığını riske etmeyecek şekilde gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra çeşmelere tekrar su verilecektir.” İfadelerine yer verilirken kesinti yapılacak çeşmelerinde listesi verildi.
Kesinti yapılacak olan çeşmeler şöyle;
Şehit Piyade Uzman Onbaşı Furkan Peker Tatlı Su Çeşmesi
Şehit Komando Ahmet Eyce Tatlı Su Çeşmesi
Osman ve Zeynep Doğan Tatlı Su Çeşmesi
Mustafa ve Nazire Erdoğan Tatlı Su Çeşmesi Sabri Ercins Tatlı Su Çeşmesi
Mahi ve Huseyin Uçar Tatlı Su Çeşmesi
Francisella Tularensis Nedir?
Tularemi, kemirgenlerde (tavşan, fare, sincap vb.) öldürücü nitelikte olan bu hastalığın etkeni Francisella tularensis'tir (Pasteurella tularensis). Hastalık hayvanlardan doğrudan temasla geçebildiği gibi sinek ve kenelerle de taşınabilir. Kuluçka devresi, üç gündür. Türkiye'de Emen-Beyşehir ve Yukarçiğil-Ilgın (Konya) endemik bölgelerdir.
Belirtileri Nelerdir?
Belirtileri aniden yükselen ateş, baş ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma ve ishaldir. Türkiye'de en sık kontamine sularla bulaştığından, orofaringel tularemi ve buna bağlı olarak boğaz ağrısı, ateş, yutkunma zorluğu ve sonrasında hassas servikal lenfadenopati gözlenir. Zamanında tedavi edilmeyen lenfadenopatiler süpüre olur. Bu nedenle, tedaviye erkenden başlanması kritik öneme sahiptir. Ülkemizdeki kökenlerde antibiyotik direnci önemli bir problem değildir. Ancak bakteri yapısı itibarıyla beta laktamlara dirençlidir