Türkiye’nin önde gelen patates üretim merkezlerinden biri olan Sivas’ta, 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 700 bin ton patates üretimi bekleniyor.
Merkez Aşağı Yıldızlı köyünde gerçekleştirilen “Patates Hasadı Tarla Günü” etkinliğine Sivas İl Tarım Müdürü Seyit Yıldız, Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, şube müdürleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Etkinlikte konuşan İl Tarım Müdürü Seyit Yıldız, patatesin zengin karbonhidrat, nişasta, vitamin ve mineral içeren önemli bir endüstri bitkisi olduğunu vurguladı. Yıldız, sertifikalı tohumluk kullanımı ile hastalıklardan ari, yüksek verim ve kaliteli patates üretiminin arttığını ifade etti. “Patateste genel olarak verimi kısıtlayan ana faktör tohumluktur. Seçilen çeşit ne kadar yüksek verim potansiyeline sahip olursa olsun, kullanılacak tohumluk sağlıklı değilse hedeflenen başarıya ulaşmak mümkün olmayacaktır” dedi.
Sivas Patatesi Kalite ve Lezzet Açısından Üst Düzey
Yıldız, Sivas’ın patatesinin kalite ve lezzet açısından Türkiye’nin en iyisi olduğunu belirterek, il topraklarının bakir ve hastalıklardan arındırılmış olduğunu dile getirdi. “Sivas’ta rakım 1300 metre olduğu için üretilen patateslerin kuru madde oranı yüksek, bu da depolama dayanıklılığını artırıyor. Gece ve gündüz sıcaklık farkı, burada üretilen patateslerin kalitesini artırıyor” dedi.
2023 yılında Sivas’ın tohumluk patates üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer aldığını, toplam patates üretiminde ise 6. sırada bulunduğunu belirten Yıldız, 2024 yılında 18 bin dekar alanda tohumluk, 122 bin dekar alanda yemeklik patates ekimi yapılacağını açıkladı. “Toplamda 140 bin dekar alanda patates üretimi yapılacak ve yaklaşık 700 bin ton patates üretimi beklenmektedir. Ülkemizin tohumluk patatesinin büyük bir kısmı ilimiz tarafından karşılanmaktadır. Tohumluk patates hasadının hayır ve bereket getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.