Sivas’ın Divriği ilçesinde bulunan Çakmakdüzü Kurugöl Yaylası ile ilgili büyük bir iddia ortaya atıldı. Malatya İnönü Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Kemal Duruhan’ın iddiasına göre Çakmakdüzü Köyü’nde yaklaşık 20 bin yıllık bir tarih yatıyor.
İnönü Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Kemal Duruhan, Çakmakdüzü Kurugöl Yaylası’nda ikamet eden arkadaşı Müslüm Delipınar’ın keşfettiği ve kendisine bildirdiği alanın Nuh Tufanı öncesine dayandığını iddia etti.
Bölgede birçok tarihi kalıntının var olduğunu işaret eden Prof. Dr. Kemal Duruhan; “Bu alanda insan yapımı olan bir medeniyet var yani doğaya insan görünümü verme diyebileceğimiz bir medeniyet. Bu alanın eşi benzeri dünyada yok, şimdiye kadar ki tüm medeniyetlerden farklı. Bu noktada bilim adamlarının da incelemeleri oldukça zor olacak.” dedi.
NUH TUFANI ÇOK ZARAR VERMEMİŞ
Prof. Dr. Kemal Duruhan, bölgenin bu zamana kadar az hasar alarak gelmesinin sebebinin Nuh Tufanı’nın bu alana çok fazla zarar vermemesi olarak değerlendirdi.
Alanda çok ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Duruhan; “Kaya ve kayaç bakımından bölgenin yapısının sert olması Nuh Tufanı’nın buraya çok fazla zarar vermemiş olması bu bölgenin bu kadar uzun süre korunmasına neden olmuş görünüyor.” ifadelerini kullandı.
RASLANTI SONUCU ORTAYA ÇIKTI
Nuh Tufanı öncesine dayandığı iddia edilen alan Sivas’ın Divriği ilçesinde bulunan Çakmakdüzü Kurugöl Yaylası’nda ikamet eden Müslüm Delipınar’ın gezmek amacıyla bölgeye gitmesiyle ortaya çıktı.
Delipınar, gördüğü kalıntıları arkadaşı olan Prof. Dr. Kemal Duruhan ile paylaşınca Duruhan, bölgede araştırma yaptı.
İncelemeleri sonrasında bölgede yer altı ve yer üstü olmak üzere 20 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu iddia edilen alan ortaya çıktı.
NUH TUFANI SEBEPLERİNDEN OLABİLİR
Prof. Dr. Kemal Duruhan, 20 bin yıl öncesine dayanan bu alanda yaşayan toplulukların yaşam tarzlarının Nuh Tufanı’na neden olan davranış biçimlerinde olduğunu iddia eti.
Nuh Tufanı öncesine dayandığı iddia edilen bölge ile ilgili Duruhan; “Burası Nuh Tufanı öncesine dayanıyor. Bölgede Nuh toplumunu yok oluşa götüren aşırılıkları içerisinde barındıran bir medeniyet mevcut. Günümüzden en az 20 bin yıl, Nuh Tufanı önceki bir kültür bu. Dolayısıyla bu yüzden bu bölgenin eşi benzeri de yok diyebiliriz.
CİDDİ ARAŞTIRMALAR YAPILMASI GEREKİYOR
Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Sivas’ta yapılan tarihi araştırmalara bir yenisinin ekleneceğini belirten Prof. Dr. Kemal Duruhan, bu alanda çok ciddi araştırmaların yapılması gerektiğini belirtti. AYŞE NUR ÖZKAN