Sivas’ta kış aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan kuşburnu meyvesi, lezzeti ve sağlığa faydalarıyla dikkat çekiyor. Ancak fazla tüketildiğinde zehirlenmelere yol açabileceği uyarısı yapıldı.

Sonbaharın gelmesiyle birlikte kış hazırlıkları başladı. Doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu, bu hazırlıkların önemli bir parçası haline geldi. Dikenli çalılarda yetişen nohut şeklindeki kırmızı meyveleri, içerdiği B1, B2, C ve K vitaminleri ile vatandaşların tercih ettiği lezzetlerden biri oldu. Dikkatle toplanan kuşburnu meyvesi, marmelat, komposto ve çay yapımında kullanılıyor. Özellikle kış aylarında tüketilen kuşburnu çayı, birçok hastalığa şifa oluyor.

Aile Hekimleri Ve Aile Sağlığı Çalışanları İçin Destek Vurgusu Aile Hekimleri Ve Aile Sağlığı Çalışanları İçin Destek Vurgusu

Uzman diyetisyen Gülsüm Hazman, kuşburnunun faydalarının yanı sıra aşırı tüketiminin zararlarına da dikkat çekti. “Kuşburnu çok fazla tüketildiğinde vücutta toksik etki oluşturur ve bu durum zehirlenmelere yol açabilir” dedi.

“Tam Bir Şifa Deposudur”

Kuşburnunun doğada kolayca bulunabildiğini ifade eden Mustafa Çengel, “Kuşburnu Allah’ın verdiği çok şifalı bir meyvedir. Marmelatı ve çayı yapılır. Özellikle ıhlamura ekleyip kaynattığımızda tam bir şifa deposu olur” şeklinde konuştu.

“Ölçülü Tüketilmesi Öneriliyor”

Uzman diyetisyen Hazman, kuşburnunun bağışıklık sistemine fayda sağladığını belirtti ve “Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetişen bu bitki, soğuk havaya dayanıklı olduğu için Sivas’ta sıkça bulunuyor. Kuşburnu, yüksek oranda C vitamini içerir ve bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır. Ancak, ölçülü kullanılması önemlidir. Aksi takdirde aşırı tüketimi zehirlenmelere neden olabilir” dedi.

Kaynak: iha