Sivas'ta soğukların etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte kış meyve ve sebzelerinin satışları da hız kazandı. Hal esnaflarından Ferhat Çobanoğlu, kış meyve ve sebzelerinin satışlarının artan taleple birlikte sürdüğünü belirtti. Çobanoğlu, özellikle yeşilliklerin, kıvırcıkların, havuçların, rokanın, yeşil soğanın, turpların, ıspanak ve pırasaların en çok satılan ürünler arasında yer aldığını söyledi.
Mevsimsel olarak yeşilliklerin yüksek talep gördüğünü ifade eden Çobanoğlu, “Müşterilerimizin tercihleri genellikle yeşilliklerden yana. Sivas halkı, kaliteli ve taze yeşillikleri bizden almayı tercih ediyor. Biz de bu konuda onlara en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Bizim halimizde satılan yeşillikler, temizlik ve tazelik açısından farklı ve Sivas halkının ilgisini çekiyor” dedi.
Fiyat artışlarının dikkat çektiği bu dönemde, girdi maliyetlerindeki yükselişin etkisiyle sebze fiyatlarının arttığına dikkat çeken Çobanoğlu, “Fiyatlar bu sene geçen seneye göre biraz yüksek. Gübre ve mazot fiyatlarının artmasıyla birlikte maliyetlerimiz yükseldi, bu da fiyatlara yansıdı. Şu anda kıvırcık, 40-50 TL arasında satılıyor, geçen yıl bu fiyatlar 20 TL civarındaydı” şeklinde konuştu.
Yüksek fiyatların satışları olumsuz etkilemediğine de değinen Çobanoğlu, “Sivas’ta ilginç bir durum var, fiyatlar arttıkça satışlar da artıyor. Fiyatı yüksek olan mal daha çok satılıyor. İnsanlar pahalı malı almayı tercih ediyor, çünkü bu şekilde kendilerini daha ayrıcalıklı hissediyorlar” ifadelerini kullandı.
Çobanoğlu, bu fiyat artışlarının satış miktarını etkilemediğini, hatta taze ve kaliteli ürünlerin daha çok tercih edildiğini belirterek, “Birçok sebze fiyatları iki katına çıktı ama yine de satılmaya devam ediyor. Örneğin, tere 5 TL iken şu an 15 TL’ye alınıyor ama insanlar yine de alıyor. Taze ve kaliteli mal her zaman talep görüyor” diye konuştu.
Türkiye genelindeki ekonomik sıkıntıların, özellikle yüksek mazot ve nakliye maliyetlerinin sebze fiyatlarını yükselttiğini belirten Çobanoğlu, “Sivas’ta, kışın meyve tüketimi azalsa da hala talep devam ediyor. Elma, armut ve portakal gibi ürünler daha az alınsa da pazarda hareketlilik sürüyor. Ekonomik zorluklar ve alım gücündeki azalma, fiyatların yükselmesinin başlıca sebeplerinden biri” dedi.