Sivas Olgunlaşma Enstitüsü olarak 2019-2020 eğitim öğretim yılında “Hepimiz Bir Kilimin Desenleriyiz-Sivas Yöresinde Geleneksel Giyim Kuşam” adıyla başlatılan proje bu yıl da 28 Mayıs saat 13.00’da Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde sergilendi.

Aydın’da Genç Esnafın Ölümü Şok Etkisi Yarattı Aydın’da Genç Esnafın Ölümü Şok Etkisi Yarattı

Sergilenen projede Sivas il, ilçe ve köylerinde geçmişte yaşatılmış ve günümüzde hâlen yaşatılmaya devam eden giyim kuşam kültürü incelenerek tespit edilen her bir ürün aslına uygun olarak Sivas Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde üretildi ve elde edilen saha araştırma verileri titizlikle arşivleniyor. Bu süreçte Sivas Merkez ve 16 ilçesinden 5 yıl boyunca derlenen veriler ışığında asıllarına bağlı kalınarak bire bir şekilde 30 geleneksel kıyafet üretilip sergileniyor. Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde sergilenen projede Sivas Merkez dışında Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gölova, Hafik, İmranlı, Koyulhisar, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli ve Zara ilçelerinden geleneksel kadın ve erkek kıyafetleri görücüye çıktı. Sivas’ın farklı ve zengin kültürlerin birlikte yaşadığı özel bir şehir olması sebebiyle Olgunlaşma Enstitüsü olarak geleneksel kıyafetler hazırlanırken “Boşnak” ve “Çerkez” kadın/erkek kıyafetlerinin de aslına bağlı kalınarak üretilmesine özen gösteriliyor.
Projenin başlangıcından sonuna kadar titiz bir şekilde çalışan öğretmen ve usta öğreticiler, ilk olarak Sivas Olgunlaşma Enstitüsü Araştırma bölümü öncülüğünde yapılan derleme çalışmalarıyla kıyafetleri ve kıyafetlerin bulunduğu ortamları bire bir gözlemleme fırsatı buldular. Araştırma biriminden Nakış atölyesine, Moda Tasarım’dan Dokuma atölyesine ve Sanat Tasarım’dan Kuyumculuk atölyesine kadar her bir bölüm, farklı görevler üstlenerek projeyi müşterek şekilde sürdürüldüğü belirtildi.C38534C2 A493 49B9 Aa0E Fe80C90F33Db3Fb2498D 714A 4A9C 8Ff2 A6A0B232Cf96

Muhabir: İsmail Haksever