Öncelikle şunu söylemeliyim ki, memleketimizde Emlak ve gayrimenkul sektöründe belirli herhangi bir piyasa maalesef yok. Bunun sebebi de şu ki; herkes müteahhit… Mevkii, mahalle gözetmeksizin arsa sahipleriyle anlaşan herkes müteahhitliğe soyunuyor. Peki bu piyasayı nasıl etkiliyor? Şöyle ki; yapılan konutların kalitesi, kullanılan malzemelerin kalitesi, müteahhitin belirlediği kar marjı, aynı mahallede, hatta aynı sokakta yapılan konutlar arasındaki fiyat tutarsızlığını oluşturuyor. Kimisi birinci sınıf malzemelerle ortaya güzel bir site çıkarırken, diğer müteahhit de malzemeden ve malzeme kalitesinden çalarak 3-5 sene içerisinde dökülecek konutlar inşa ediyor. Müşteriler bunun farkında olmuyor ve piyasadaki bu tutarsızlık hakkında akıllarda soru işareti kalıyor.

Şimdi hal böyle iken “Konut fiyatları neye göre belirlenmeli?”

Konut alırken öncelikle kriterlerimiz belirlenmeli. Bu kriterler: binanın yaşı, katı, cephesi, içerisinin durumu, sıfır ya da ikinci el olduğu, sıfırsa mutfak dolapları ve kombisinin olup olmadığı, site içerisinde olup olmadığı vs. vs. Bu kriterler belirlendikten sonra bütçeye uygun olan mahalleler bulunmalı. Mesela aynı kriterlerde olan Kardeşler Mahalleside bulunan bir daireyle Kümbet mahallesindeki bir dairenin arasında en az 500.000TL fark bulunuyor ve bu fark mahalleler, caddeler ve sokak aralarına göre de artıp azalabiliyor.

Peki Sivas’taki konut piyasasındaki bu orantısızlık neden? Yeni yerleşim yerleri açıldıkça ve bu yerlere güzel konutlar yapıldıkça fiyatlarda afaki artışlar meydana geldi. Bu yerler rant doğurdu ve ranttan da belirli başlı kişiler nemalandı. Sanayi mi gelişti? İş gücü mü arttı? Memlekete yeni yatırımlar mı yapıldı? Göç almaktan geçtim, göç vermeyi önlemek için iyileştirilme çalışmasına mı girildi? Hayır! Sivas göç vermeye devam ederken, rant doğdu, fiyatlar arttı… Yüksek fiyatlara satışa sunulan sitelerdeki daireleri parası olan vatandaşlarımız aldı. Peki halen inşaatı hızla süren bu konutları kim alacak? Gurbetçi vatandaşlarımız mı? Hadi onlar yatırım amaçlı aldı diyelim. Kiraya verecek. Kaç vatandaşımız 3500TL kirayla oturabilecek? Bunun oran hesabı tutuldu mu?

Tüm hemşerilerimizin ev sahibi olması dileğiyle…