Sivas’ta 40 yılı aşkın bir süredir ayakkabı tamiri yapan Gökhan Uygur, artan ayakkabı fiyatları nedeniyle vatandaşların yeni ayakkabı almak yerine mevcut ayakkabılarını tamir ettirdiklerini söyledi. Uygur, babasından kalma dükkanda, gün geçtikçe artan talep karşısında iş yüküne yetişmekte zorlandıklarını belirtti.

Son yıllarda ayakkabı fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşlar, yırtılan ayakkabılarını hemen çöpe atmak yerine tamir ettirmeyi tercih etmeye başladılar. Bu durum, ayakkabı tamircilerinin iş yükünü artırdı. Uygur, müşterilerine en iyi hizmeti sunabilmek için fazla mesai yaptıklarını ve bu nedenle fabrikasyon uygulamaları yapmaya başladıklarını ifade etti.

Kırklareli'nde Çeşitli Suçlardan Aranan 47 Şahıs Yakalandı Kırklareli'nde Çeşitli Suçlardan Aranan 47 Şahıs Yakalandı

"Bu Mesleğe Talep Yok"

40 yıldır bu mesleği icra ettiğini belirten Gökhan Uygur, çırak bulamamak ve mesleğe olan ilginin azalmış olmasından dertli. "Mesleğe 6 yaşında babamın yanında başladım. 40 seneden fazla bir süredir bu mesleği yapıyorum. Müşterilerimin getirdikleri ayakkabıları, sanki kendi ayakkabılarımı tamir ediyormuş gibi özenle tamir ediyorum. Müşterilerimi mutlu etmek beni de mutlu ediyor," diyen Uygur, özellikle gençlerin mesleğe ilgi göstermemesi konusunda şunları söyledi: "Herkes çocuklarını daha iyi mevkilerde görmek istiyor. O yüzden de çırak yetişmiyor. Bizim de sıkıntımız bu. Gençler ilk etapta alacağı parayı düşünüyor, o yüzden bu meslekle ilgilenmiyorlar."

"Fabrikasyon Tamirler Yapıyoruz"

Vatandaşların artan ayakkabı fiyatları nedeniyle tamir hizmetlerine yöneldiğini anlatan Uygur, "Eskiden hiç yapmadığımız tamirleri yapıyoruz ve artık fabrikasyon tamirleri dediğimiz tamirleri yapmaya başladık. İnsanlar, 2 bin-3 bin liraya aldıkları ayakkabıları yırtıldığında hemen atmak yerine tamir ettiriyorlar. Bu, hem maddi açıdan daha uygun hem de israfın önüne geçiyor," şeklinde konuştu.

Gökhan Uygur, ayakkabı tamiri yaparak geçimini sürdüren usta bir esnaf olarak, vatandaşların gereksiz harcamalardan kaçınarak, eski eşyalarını tamir ettirmeyi tercih etmelerinin kendisini sevindirdiğini, ancak çırak yetiştirememek gibi zorluklarla karşı karşıya olduklarını belirtti.

Kaynak: iha