Sivas’ta yaşayan 62 yaşındaki Rahmi Kızıltaş, 47 yıl süren sigara bağımlılığını sona erdirerek sağlıklı bir yaşamın kapılarını araladı. Nefes darlığı ve yorgunluk gibi sağlık sorunları yaşayan Kızıltaş, 2 yıl önce sigarayı bırakma kararı aldı ve Sağlık Bakanlığı Sivas Merkez İbn-i Sina Toplum Sağlığı Merkezi Sağlıklı Hayat Merkezine başvurdu.

Sigara bırakma polikliniğinde görev yapan Uzman Dr. Sergen Aygüneş ile tanışan Kızıltaş, ücretsiz destek alarak sigara bağımlılığını yendi. Bağımlılıktan kurtulmanın ardından maddi olarak da rahatladığını belirten Kızıltaş, “Maddi olarak yaşadığım rahatlığı eşimle yemeğe çıkarak değerlendiriyorum,” dedi.

Yozgat’ın Erkekli Köyü Muhtarı İfakat Karakoç, Köyün 20 Yıllık Sorunlarına Çözüm Getirdi Yozgat’ın Erkekli Köyü Muhtarı İfakat Karakoç, Köyün 20 Yıllık Sorunlarına Çözüm Getirdi

Uzman Dr. Sergen Aygüneş, sigara bağımlılığının kişiye özel tedavi yöntemleriyle başarıyla aşılabileceğini vurguladı. Aygüneş, Sivas Sağlıklı Hayat Merkezi’ne başvurarak sigarayı bırakmak isteyen herkese ücretsiz danışmanlık hizmeti verildiğini belirtti.

“47 Yıldır Kullanıyordum, Bırakmak Zor Oldu”

62 yaşındaki Rahmi Kızıltaş, sigarayı bırakmanın zor olduğunu ancak iyi ki bıraktığını belirterek, “47 yıldır sigara içiyordum. 2 yıl önce bırakmayı denedim ve tekrar başlamıştım. Polikliniğe müracaat ettim ve şu an içmiyorum. Nefes alış verişim kolaylaştı, yürüyüş yaparken, merdiven çıkarken fazla terliyordum, bunlar azaldı. Maddi olarak da rahatladım. Sigaranın fiyatı da arttı. Şu anda çevremde sigara içen pek kimse yok, bu da bırakmamda etkili oldu,” dedi.

“Sigarada Bazı Alışkanlıklar Çağrışımı Artırıyor”

Uzman Dr. Sergen Aygüneş, sigara bağımlılığında bazı alışkanlıkların çağrışımı artırdığını belirtti. Aygüneş, “Danışanlarımız, alo 171 ya da Sivas Sağlıklı Hayat Merkezi’ni arayarak randevu alabilir. Poliklinikte görüşme süresi 40 ila 60 dakika arasında değişiyor. Kişiye özel bir görüşme yapıyoruz ve sigarayı bırakma sürecini daha da kolaylaştırıyoruz. Sigarada bazı alışkanlıklar, kişiyi sigarayı hatırlatan şeyler oluşturuyor. Bu alışkanlıklarla nasıl başa çıkılacağı ve nasıl müdahale edileceği hakkında bilgi veriyoruz. Ayrıca, kişiye özel tedavi yöntemlerimizle daha az yoksunluk hissiyle bırakmasını sağlıyoruz,” şeklinde konuştu.

Kaynak: iha