Sivas’ın zengin mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan madımak bitkisi, yaz aylarında taze, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle sofraları süslüyor. Yazın kilosu 100 liradan satılan taze madımak, kurutulduğunda fiyatı neredeyse beş kat artarak 500 liradan alıcı buluyor.
Köylerde kadınların el birliğiyle topladığı madımak, mayıs ayında hasat edilip yaz boyunca kurutularak kış boyunca tüketiliyor. 5 kilogram yaş madımaktan yaklaşık 1 kilogram kuru madımak elde ediliyor. İçerdiği antioksidanlarla sağlığa faydalı özellikler taşıyan madımak, Sivas mutfağında çeşitli yemeklerde kullanılıyor.
Yusuf Kurt, madımakların genellikle köylüler tarafından toplandığını ve gurbetçilerin bu lezzeti kaçırmamak için gitmeden kuru madımak aldıklarını belirtiyor. “Fiyatı yaklaşık 500 lira. Madımak, Sivas’ın olmazsa olmazlarından. Gurbetçi vatandaşlarımız, yaşadıkları yerlerde bulamadıkları için buradan alıp gidiyorlar,” diyor.
Hakan Erdoğan ise, yazın taze madımak alıp kışın kuru madımakla yemekler yaptıklarını ifade ediyor. “Kışın kuru madımak çok güzel oluyor, Ramazan ayında falan lezzeti artıyor. İstanbul’dan komşularım da istiyor, ben de gitmeden onlara alacağım,” diyerek madımak tutkusunu paylaşıyor.