Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, Sivas’ta meydana gelen depremlerin yeni bir fay hattını ortaya çıkardığını belirtti. Geçtiğimiz gün 10 dakika arayla gerçekleşen iki depremin, MTA’nın aktif fay haritasında yer almayan bir noktada meydana geldiğini ifade eden Koçbulut, bu alanda detaylı araştırmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Koçbulut, depremlerin şehir merkezinin yaklaşık 20 kilometre güneydoğusundaki Karayün bölgesinde oluştuğunu, bölgenin Deliler fayının kuzeydoğu ucuna yakın olduğunu ancak bu depremlerle Deliler fayı arasında bir ilişki kuramadıklarını söyledi. "Dünkü depremler tamamen purenormal faya yakın bir durumda, yani normal fay karakteri gösteriyor," diyen Koçbulut, MTA’nın diri fay haritasında gözükmeyen bir normal karakterli fayın araştırılması gerektiğini belirtti.

"Sivas'ta 5 Büyüklüğün Üstünde Deprem Beklenmiyor"

Koçbulut, Sivas’ta bulunan fayların 5 büyüklüğün üstünde deprem üretebileceğini düşünmediğini ifade etti. Sivas’ın kuzeyinden geçen Kuzey Anadolu fay zonunda ise büyük depremlerin olabileceğine dikkat çekerek, "Bu faylar en fazla 4.5-5 büyüklükte deprem üretebilir," dedi. Ayrıca, "Halkımız rahat olsun, Sivas’ta 5’in üstünde deprem üretebilecek fay yok," şeklinde ekledi.

Kapadokya’da Sıcak Hava Balonları 1 Haftalık Aranın Ardından Tekrar Gökyüzüyle Buluştu Kapadokya’da Sıcak Hava Balonları 1 Haftalık Aranın Ardından Tekrar Gökyüzüyle Buluştu

"Alınacak Tedbirlerle Felakete Dönüşmesi Önlenebilir"

Koçbulut, depremlere karşı alınacak tedbirlerin önemli olduğunu belirterek, "Sivas’ta 4.7 büyüklüğündeki deprem çok büyük bir deprem değil. Bu depremlerde bir yıkım söz konusu olmaz," ifadelerini kullandı. Ancak, halkın depremlere hazırlıklı olması gerektiğini ve yerel yöneticilerin mühendislik yapılarında gerekli teknik çalışmaları yapması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: iha