Türkiye'de 2016 Eylül sonu itibarıyla vatandaşların 80 milyar dolar, şirketler ve bankaların da 93 milyar dolarlık döviz hesapları bulunuyor. Toplam 173 milyar liralık döviz mevduatının tabii ki büyük bölümü İstanbul'da bulunuyor. İstanbul'da 84 milyar dolarlık döviz mevduatı var. Ancak toplam mevduata oranla bakıldığında genel anlamda dövizi özelde ise doları seven illerin milliyetçi muhafazakar yapısı ile bilinen İç Anadolu şehirleri olduğu görülüyor. Sivas’ta bu şehirlerden bir tanes. Türkiye genelinde gerçek kişilerin yani vatandaşların toplam birikimi içinde dövizin miktarı yüzde 36 düzeyinde bulunuyor. Sivas’ta ise bu rakam yüzde 37 olarak dikkat çekiyor.
Her yüz liradan 37 lirasını dolar ve Euro cinsinden yapan Sivaslılar, kişilerin toplam mevduatı, kişilerin TL karşılığında ki döviz mevduatı ve dövizde ki birikim oranlarıyla üst sıralarda kendine yer bulmayı başarıyor. Mevduatlarını döviz olarak değerlendiren iç Anadolu şehirlerinin başında Nevşehir ve Aksaray ilk sırada gelirken bu illeri Yozgat, Kırşehir, Kayseri ve Sivas izliyor.
EN ÇOK TARTIŞILAN KONU OLDU
Hükümetin dolar açıklamalarının ardından sosyal medyada Türk Lirası’na destek için başlatılan doların bozulmasına yönelik kampanya “trending topics” yani üzerinde en çok tartışılan konu oldu. 15 Temmuz darbesi sonrası bankalardaki DTH hesaplarından yaklaşık 11 milyar dolar bozulmuş ve darbenin hedeflerinden birisi olan kurun yükselmesini ve piyasanın bozulmasını önleyen önemli bir etken olmuştu.
VALİ GÜL ÇAĞRI YAPMIŞTI
Sivas Valisi Davut Gül’de Türk Lirasına sahip çıkılması içi çağrı yapmış “Tarihimizin en başarılı terör operasyonlarının yapıldığı bu günlerde döviz bozdurup TL olarak bankaya yatırmak vatandaşlık görevi” ifadesini kullanmış ve Sivaslıları döviz bozdurmaya çağırmıştı.